Hlavní obsah

V Iráku údajně dopaden druhý muž Husajnova režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Dvojka ve svrženém iráckém režimu Saddáma Husajna Izzat Ibráhím ad-Dúrí byl údajně v neděli dopaden nedaleko Tikrítu. Zatčení bývalého vysokého činitele dnes rozpuštěné strany Baas potvrdilo irácké ministerstvo obrany. Dúrího zatkla armáda Spojených států společně s iráckou národní gardou. Zatýkání provázela přestřelka, při níž zahynulo 70 Dúrího stoupenců.

Foto: archiv Pellyho domů

Kvíčerovskej šmajd

Článek

"Jsme si na 90 procent jisti, že je to on. Během následujících hodin ale proběhnou lékařská vyšetření," řekl irácký státní tajemník pro vztahy s provinciemi Val Abdal Latíf.

Americká armáda informaci ale zpochybnila sdělením, že tento muž není v držení koaličních sil. Nebyla s to ale sdělit, zda je v rukou iráckých vládních jednotek.

Ve vládě Saddáma Husajna zastával Dúrí funkci místopředsedy Rady revolučního vedení.

Na karetním seznamu spojenců figuruje na pozici křížového krále. Na seznamu nejhledanějších činovníků bývalého iráckého režimu je na šestém místě. Ze seznamu byl po zajetí Saddáma na prvním místě mezi 11 osobami, které ještě nebyly dopadeny nebo zabity.

Trpí leukemií

Podle Latífa trpí Dúrí leukemií a jeho zdravotní stav se zhoršil. Při zatýkací operaci v místní nemocnici zajaly irácké a americké síly dalších 80 jeho stoupenců.

Pentagon tohoto muže podezíral, že koordinoval protiamerické útoky v Iráku, které si od skončení hlavních bojových akcí 1. května 2003 vyžádaly v řadách vojáků USA více obětí než samotné válečné operace.

Koncem loňského roku byla za dopadení či za informace vedoucí k jeho dopadení vypsána odměna deset miliónů dolarů.

Dúrí měl v roce 1988 vysokou funkci ve výboru dohlížejícím na severní Irák v době, kdy irácká armáda použila chemické zbraně proti odbojným Kurdům. Asi 5000 lidí při útoku zahynulo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám