Hlavní obsah

V Iráku prošetřují možné manipulace při referendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Zveřejnění výsledků iráckého referenda o ústavě, která byla podle neoficiálních zpráv schválena, je zatím odloženo. Výsledky měly být známy nejpozději v úterý večer. Znovu se ale přepočítávají hlasy a kontrolují hlasovací lístky. Informovala o tom v pondělí pozdě večer volební komise s tím, že jsou podezření na manipulace s hlasy.

Článek

V některých oblastech byla volební účast až neuvěřitelně vysoká, což vzbudilo podezření. Představitelé sunnitů již vznesli obvinění z korupce, jejímž cílem bylo získat více hlasů pro ústavu.

Volební komise se rozhodla výsledky překontrolovat, čísla získaná v řadě provincií podle ní "vyžadují přepočítání, porovnání a ověření vzhledem k tomu, že jsou poměrně vysoká oproti mezinárodním normám pro hlasování tohoto typu".

Podezření vyvolala jak "nezvykle vysoká" účast v referendu, tak to, že v některých oblastech skoro všichni hlasovali pro a jinde zas skoro všichni proti. To vyvolává podezření z manipulace.

Šíité pro, sunnité proti

Přes 90 procent hlasů pro návrh ústavy bylo odevzdáno v provinciích Basra, Karbalá, Majsán, Nadžaf, Vásit a Zikár, řekl mluvčí volební komise Faríd Ajjár. Ty leží na jihu Iráku a jsou obývány šíity.

Dvě sunnitské provincie podle Ajjára návrh ústavy odmítly. Proti bylo osmdesát procent voličů v Saláhaddínu a 54 procenta v Dijále. Jen ta první tedy překročila dvoutřetinovou hranici hlasů proti nezbytnou k zablokování návrhu. Pro odmítnutí musí tuto hranici překročit ve třech provinciích. Sunnité jsou dominantní ve čtyřech z osmnácti iráckých provincií.

Výsledky z dalších dvou sunnitských provincií Anbár a Ninive nejsou zatím ještě k dispozici, řekl Ajjár.

Volební komisi pobouřila Riceová

Iráckou nezávislou volební komisi pobouřily výroky americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která v neděli během návštěvy v Londýně řekla, že návrh nové irácké ústavy pravděpodobně prošel. "Byl jsem překvapen výroky paní Riceové," řekl předseda komise Husajn Hindáví a dodal: "Pokud vím, nepracuje (Riceová) pro volební komisi."

Napětí okolo výsledků zvyšují i rozporuplná hlášení o výsledcích v sunnitských provinciích. Podle nedělního prohlášení mluvčí volební komise Samíry Muhammadové se pro návrh nové irácké ústavy vyslovila většina voličů sunnitské provincie Ninive. Zástupce guvernéra provincie Saláhaddín Abdalláh Džabúra to však v neděli večer odmítl. Hovořil se svými kolegy v provinciích Anbár a Ninive a ti mu po spočtení 80 procent odevzdaných hlasů řekli, že převážná většina voličů ústavu odmítla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám