Hlavní obsah

V Iráku bylo uneseno deset dalších osob

– BAGDÁD/KÁHIRA/PAŘÍŽ

Skupina iráckých bojovníků prohlašuje, že unesla deset dalších osob. Mělo by se jednat o zaměstnance americko-turecké firmy, která v Iráku provozuje svou podnikatelskou činnost. Informovala o tom v sobotu arabská televizní stanice al-Džazíra. Osud dalších zajatců je víceméně nejasný - dvě Italky měly být prodány jiné skupině a dva novináři z Francie byli údajně propuštěni na svobodu.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Údajní únosci deseti osob na záběrech pohrozili, že své zajatce usmrtí v případě, že společnost neopustí Irák nejpozději do tří dnů.

Stanice al-Džazíra získala videonahrávku od skupiny Brigáda abu Bakra Siddika. Zatím nebyla upřesněna firma,  v níž unesení měli pracovat. Není známá ani národnost rukojmích.

Na záběrech odvysílaných Al-Džazírou je pouze vidět desítka lidí, kteří sedí před maskovanými ozbrojenci a v rukou drží své průkazy totožnosti.

Extremisté během vzpour za posledních sedmnáct měsíců již unesli celkem více než sto zahraničních osob. Nyní drží nejméně pět západních občanů, mezi nimi dvě Italky, dva Američany a jednoho Brita. Cílem povstalců je destabilizovat prozatímní vládu a vyhnat zahraniční vojenské jednotky ze země.

Prodané Italky

Italské humanitární pracovnice Simona Pariová a Simona Torrettaová byly podle posledních zpráv prodány skupině napojené na teroristu Abú Músu Zarkávího.

"Podle informací, které máme k dispozici, byly uneseny zločineckou skupinou, která je mohla prodat členům Zarkávího skupiny," řekl irácký ministr zahraničí Hámid Bajátí, který je v současnosti na návštěvě Itálie.

Dodal, že podle některých zpráv byly devětadvacetileté humanitární pracovnice převezeny ze západního Bagdádu do odbojného města Fallúdža.

Osud Francouzů je nejistý

Dva francouzští novináři, Christian Chesnot a Georges Malbrunot, měli být v sobotu propuštěni. Oznámil to islámistický internetový server, kde se uvádí, že zajatci přistoupili na nabídku spolupracovat se svými únosci.

"Islámská armáda v Iráku se dohodla se dvěma novináři, že pro ně budou pracovat po časově neurčenou dobu. Zúčastní se bitev a bojů, které zahájí iráčtí povstalci," píše se na stránkách.

Novináři, kteří byli uneseni 20. srpna v Nadžafu, se prý rozhodli bez nátlaku. V prohlášení se dále uvádí, že únosci za své zajatce nepožadovali výkupné.

Žádný další věrohodný zdroj tuto zprávu však nepotvrdil. Francouzské ministerstvo vnitra proto prohlášení pečlivě prověřuje.

Francouzský ministr vnitra Dominique de Villepin však v rozhlasovém rozhovoru v neděli uvedl, že propuštění novinářů nelze oficiálně potvrdit.

"V současné době nejsem přesvědčen, že se tak skutečně stalo," řekl ministr pro rádio Europe 1. Domnívá se, že muži jsou stále drženi v Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

V rukou únosců jsou dva Američané a Brit

Dva Američané a jeden Brit jsou podle nejčerstvějších informací obětmi nočního únosu v iráckém Bagdádu. Irácké ministerstvo vnitra tak opravilo původní...

Výběr článků

Načítám