Hlavní obsah

Útok na americkou jídelnu v Mosulu nepřežili 22 lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSUL

Celkem 22 počet obětí si vyžádal polední atentát na americkou základnu Marez v iráckém Mosúlu. Pentagon oznámil, že 57 osob bylo zraněno. Mezi mrtvými je 13 amerických vojáků, zabiti dále byli iráčtí gardisté i iráčtí a američtí civilisté. Jde o největší útok na americkou základnu od vypuknutí války v Iráku.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

K explozi došlo v době oběda v jídelně. K odpovědnosti za útok se na internetu přihlásila skupina Ansar Sunna s tím, že jde o dílo sebevražedného atentátníka. akci provedl její mučeník - "jeden z jejích mudžáhidů v úterý provedl mučednickou operaci v jídelně okupačních sil na základně".

"Příčiny výbuchů se stále vyšetřují," uvedla americká armáda. Podle prvních zpráv do jídelny údajně dopadly střely, Nebylo však jasné, kolik radikálové vypálili střel a odkud.

Základna Marez, na níž je 500 mužů, leží asi pět kilometrů jižně od Mosúlu a slouží na ní hlavně příslušníci speciální jednotky Olympia.

Problematická oblast

Mosul - třetí největší město země - je pokládán za jednu z nejnebezpečnějších lokalit v Iráku. Útoky na Američany a jejich spojence jsou tam na denním pořádku. V oblasti je nyní kolem 8,5 tisíce vojáků USA.

Od začátku listopadu nalezli obyvatelé ve městě a jeho okolí už více než osmdesát mrtvých, většinou příslušníků provládních Národních gard.

V polovině listopadu navíc ozbrojenci přepadli policejní stanici v Mosúlu a důkladně se na střety vyzbrojili. Vedle problémů se Sunnity tam koaliční vojska řeší také národnostní třenice mezi Araby a Kurdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám