Hlavní obsah

USA v Iráku použily nové bomby

Novinky, Lenka Hloušková, DPA
WASHINGTON

Americká armáda v úterý poprvé v boji použila nový typ tříštivých kazetových bomb CBU-105. Přiznal to ve středu v prohlášení pro tisk Pentagon. Šest kusů nejmodernějších náloží svrhly ve čtvrt na šest odpoledne místního času "na kolonu iráckých tanků, jež měla pomoci Republikánským gardám v jejich boji proti spojeneckým jednotkám" bombardéry B-52.

Článek

Každá z pum váží 454 kg a skládá se vedle hlavice ještě z mnoha dalších drobných náloží, které postupně díky přesným senzorům vybuchují a dokonale tak ničí vybraný objekt.

"Ideální" jsou zejména při ničení tanků a betonových krytů. Ve srovnání se svými předchůdci použitými například v roce 1999 v Jugoslávii při kosovské krizi je CBU-105 odolnější vůči poryvům větru a jiným výkyvům počasí. Zdokonalení se dočkal v uplynulých letech především  naváděcí systém, neboť právě jeho porucha zabila na jihu Evropy místo dobře ukrytých vojáků i množství civilistů.

Americká armáda má ve výbavě několik typů CBU-105, které se liší zejména svou váhou. Pentagon ale nesdělil, nakolik byl test úspěšný a kam pumy v Iráku přesně dopadly. Proti pokusům ihned v Pentagonu protestovaly organizace na ochranu lidských práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám