Hlavní obsah

USA radikálně urychlí obnovu Iráku

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Rázně uspíšit politickou obnovu Iráku se rozhodl prezident George W. Bush, jenž je nespokojen s vývojem situace. V úterý bleskově povolal z Bagdádu šéfa civilní správy Paula Bremera. Podle listu The New York Times (NYT) dosavadní Bremerův metodický plán dospět k předání politické moci do roka až dvou po přijetí ústavy, volbách a po vytvoření nové vlády nemá vyhlídku na přežití.

Foto: Patrik Novotný

Netradiční letecký den patřil ultralightům, motorovému rogalu a parašutistům.

Článek

Klíčoví ministři a poradci jednali s Bremerem v Bílém domě především o pasivitě 24členné Irácké vládní rady jmenované USA.

Bremer ji zatím marně tlačí k sestavení a přijetí nové ústavy. Rezoluce Rady bezpečnosti 1511 jí dává lhůtu do 15. prosince předložit harmonogram kroků nutných k předání moci.

Porada také údajně přehodnotí některá zásadní Bremerova rozhodnutí, jako rozpuštění irácké armády. Američané pracně cvičí irácké bezpečnostní složky, aby jim umožnily stáhnout se do podpůrné role. V uniformě je asi 118 tisíc Iráčanů a dalších 220 tisíc má projít urychleným kursem.

CIA: situace je vážná

Vážnost situace potvrzuje i tajná zpráva Ústřední zpravodajské služby (CIA), o níž s odvoláním na dva vysoké americké představitele informovala agentura AP. Iráčané podle této zprávy ztrácejí víru v okupační síly vedené USA, což zvyšuje podporu povstalcům.

Rostoucí násilí a nedostatek důvěry v iráckou vládní radu jmenovanou Američany zřejmě vhání stále více Iráčanů na stranu útočníků a to vše vede podle CIA k tomu, že celé úsilí koalice se dostává do kritického bodu. Zpráva rovněž varuje, že členové irácké vládní rady se nezdají být schopni dosáhnout stanovaného úkolu, kterým je v konečné fázi vypsání voleb, uvedl jeden americký představitel.

Dokument CIA se také obává, že většinoví šíité by se mohli přidat k menšinovým sunnitům v odporu proti okupaci. Existenci tajné zprávy však představitelé CIA odmítli potvrdit a zástupci administrativy o ní byli ochotni hovořit jen pod podmínkou anonymity a v obecné rovině. Zpráva prý byla předána americké vládě v pondělí.

Odřekl i Millera

Jednání o Iráku přisoudil Bush takovou naléhavost, že Bremer musel v Bagdádu odříci i setkání s polským premiérem Leszekem Millerem, ačkoli jeho země jako jediná po USA a Británii vyslala do Iráku větší vojenský kontingent.

Bushe k tomu nutí stupňující se ztráty na životech v Iráku, kritika špiček jeho Republikánské strany i spojenců a navíc za týden nechce přijet s prázdnou na oficiální návštěvu do Londýna. "Irácká vládní rada nedělá svou práci," řekl v úterý reportérům předseda zahraničního výboru Senátu republikán Richard Lugar.

Anketa

Myslíte si, že po případném stažení koaličních sil z Iráku se v oblasti udrží mír?
ANO
24,1 %
NE
75,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Zvažují se tyto návrhy:

* ustavit prozatímní hlavu státu po vzoru Afghánistánu a Hamída Karzáího

* vytvořit prozatímní ústavu a urychlit práce na přípravě vlastní irácké ústavy

* zvážit celonárodní volby ústavodárného shromáždění, proti nimž jsou náboženské a etnické menšiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám