Hlavní obsah

USA nevyhlásí v Iráku olympijské příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké vojenské operace v Iráku nesouvisejí s příměřím, které bývá spojováno s olympijskými hrami. V předvečer zahájení her to ve čtvrtek řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Adam Ereli a naznačil, že americké jednotky v Iráku nebudou příměří respektovat.

Foto: Hana Františáková

Postupující Veronika Kachlová z Bohumína, náhradnice Dana Rokytová, Nikol Martincová a postupující Petra Lukůvková a Štěpán Pospíšil za Valašsko.

Článek

USA stejně jako všechny ostatní země OSN loni schválily všeobecnou výzvu ke klidu zbraní během her. "Zcela nerozumím otázce," řekl Ereli na dotaz, zda americké jednotky v Iráku budou respektovat olympijské příměří. "Ale odmítám názor, že bychom nějakým způsobem porušovali jakékoli olympijské principy tím, co se děje v Iráku."

.: ANKETA
Řeckou výzvu o klidu zbraní během letních olympijských her považujete za:
Hlasujte v anketě na konci článku.

"Nemyslím, že je vztah mezi (olympijským) příměřím a tím, co se děje v Iráku," dodal. Spojené státy spolu s dalšími 189 zeměmi schválily loni v listopadu řeckou výzvu k zastavení bojů po dobu letních olympijských her. Řecký ministr zahraničí Jorgos Papandreu při schvalování ocenil "bezprecedentní" podporu míru a vyjádřil naději, že klid zbraní se protáhne i za oněch šestnáct dní, které budou olympijské hry trvat.

Příležitost k zamyšlení

Myšlenka příměří po dobu olympijských her se uplatňovala ve starověkém Řecku, kde se sportovní hry zrodily v osmém století před naším letopočtem. Generální tajemník OSN Kofi Annan loni v listopadu prohlásil, že výzva k příměří nabádá válčící strany, aby zastavily boje a zamyslely se ... i kdyby jen jeden den."

"Doufám, že lidé v konfliktních oblastech - od Iráku po Afghánistán, Libérii a Kongo, skutečně budou naslouchat tomuto poselství ..." uvedl tehdy Annan. Jedinou zemí ze 191 členských států OSN, který se k výzvě nepřipojil, byl Irák. V té době byl stále pod americkou okupací a neměl v OSN zastoupení.

Anketa

Řeckou výzvu o klidu zbraní během letních olympijských her považujete za:
dobrou, ale ničemu nepomůže
84,8 %
zbytečnou
15,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1458 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám