Hlavní obsah

Únosci hrozí smrtí blízkým premiéra, neopustí-li Fallúdžu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Osmačtyřicet hodin dali ve středu únosci ze skupiny Ansar džihád iráckému premiérovi Ajádovi Alávímu na to, aby stáhl vojska od dobývané Fallúdže a propustil vězně. Nevyhoví-li, budou podřezaní jeho příbuzní: bratranec s manželkou a snachou. Ti byli uneseni včera v Bagdádu.

Foto: Městská policie Zlín

Varovný letáček.

Článek

Ansar džihád se k únosu přihlásila na internetu. V prohlášení uvedla, že rukojmím uřeže hlavy, pokud vláda do 48 hodin nezastaví útok na Fallúdžu a nepropustí vězně.

Ranní akce bez boje

Šest únosců přijelo k domu Ghazi Alávího včera ve třech automobilech. Stalo se tak údajně jen hodinu před tím, než irácký premiér vyhlásil v Bagdádu noční zákaz vycházení. [celá zpráva]

Přepadeným nedali žádnou šanci na odpor. Při akci nepadl v bytě ani jeden výstřel. Krátká přestřelka se ale údajně strhla v momentě, kdy se únosci snažili dostat do domu na jihozápadním předměstí. 

Informace dnes potvrdil premiérův mluvčí Georges Sada. "Je to blízký bratranec. Jeho otec a Alávího otec byli bratři," přiblížil pozici rukojmího v rodinné hierarchii Sada.  

Stovky unesených, desítky mrtvých

V posledních měsících rebelové vzali jako rukojmí stovky Iráčanů, především z bohatších vrstev obyvatel. Většina z nich byla propuštěna po zaplacení výkupného.

Ve stejném období islámští radikálové unesli také přes sto cizinců, z nichž nejméně 35 zavraždili poté, co nebyly splněny jejich politické požadavky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám