Hlavní obsah

Testy DNA potvrdí popravu Hasanové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/LONDÝN

Britské úřady se snaží objasnit smrt humanitární pracovnice Margaret Hasanové. Ženské tělo nalezené v irácké Fallúdži proto opustilo Irák a bude v zahraničí testováno. Potvrdí-li se shodné vzorky DNA, bude ukončeno pátrání po zmizelé. Hassanová strávila v zajetí téměř měsíc a byla s největší pravděpodobností zavražděna již minulý týden.

Foto: Věra Stojarová
Článek

Rodina Hasanové ji prohlásila za mrtvou v úterý - po shlédnutí videozáznamu, v němž byla zastřelena spoutaná žena s páskou přes oči. Vrah mířil na hlavu a padl jeden výstřel. [celá zpráva]

Testy DNA budou provedeny mimo Irák. Odborníci ale již nyní usuzují, že o totožnosti oběti nemůže být pochyb. Hassanová se tak stala první ženou - rukojmím zavražděnou v Iráku.

V zajetí únosců stále zůstává Polka Teresa Borczová Chalifová, jejíž osud je nejasný.

Neodvysílaný záznam

Úmrtí Hasanové potvrdil i australský premiér John Howard, a to s odkazem na práci tajných služeb. Zavražděná pracovala pro australskou sekci Care International.

"Je mi líto, ale musím oznámit, že všechny indicie svědčí o tom, že byla zastřelena teroristy v Iráku," uvedl Howard.

Al-Džazíra v souvislosti s popravou Hasanové uvedla, že záznam o jejím zastřelení dostala do redakce již minulý týden. Rozhodla se ho ale z etických důvodů neodvysílat.

Zádušní mše

Ve středu byla sloužena zádušní mše v jejím domovském městě Kenmare, kde stále žije její rodina a sestry. Hasanová žila v Iráku třicet let. Původně britská občanka se do země provdala. Vedle britského měla i irácké a irské občanství.

Neznámí pachatelé ji unesli přímo z kanceláře 19. října. [celý článek]

Videozáznamy s nešťastnou ženou opakovaně odvysílala televize Al-Džazíra. [celá zpráva]

Za její propuštění požadovali teroristé propuštění vězňů a stažení Britů z Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám