Hlavní obsah

Rumsfeld: odejít z Iráku by bylo jako nechat Německo nacistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Odejít nyní z Iráku by bylo jako nechat Německo po druhé světové válce na pospas nacistům. Tvrdí to americký ministr obrany Donald Rumsfeld v komentáři, který napsal pro list The Washinton Post.

Článek

"Otočit se zády k poválečnému Iráku by v dnešní době bylo něco jako vrátit poválečné Německo zpátky nacistům," uvedl Rumsfeld v textu k třetímu výročí začátku irácké invaze.

Teroristé se podle něj snaží vyvolat v zemi občanskou válku, ve skutečnosti ale mají z vývoje v zemi strach. Povstání se podle něj daří postupně porážet. "Zdá se, že teroristé poznávají, že v Iráku prohrávají. Věřím, že to historie potvrdí," uvedl.

Bývalý irácký premiér Ajáh Aláví si to ale nemyslí, podle něj v zemi občanská válka je. [celá zpráva]

O víkendu uplynuly tři roky od zásahu amerických vojsk v Iráku. V pravidelném rozhlasovém projevu Bush vyzval v sobotu Američany, aby nepodlehli pokušení stáhnout jednotky z Iráku. Naopak opoziční demokraté ho vyzvali k vypracování plánu na stahování vojáků a tvrdili, že země se blíží k občanské válce. USA zatím neřekly, kdy vojsko plánují stáhnout, ale spekuluje se o jaru roku 2007. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám