Hlavní obsah

Rumsfeld nečekaně přijel o Vánocích povzbudit vojáky v Iráku

MOSUL

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld v pátek přiletěl na předem neohlášenou návštěvu amerických vojáků v Iráku. Hlavním cílem cesty bylo pozvednout morálku mužstva o vánočních svátcích, uvedlo okolí šéfa Pentagonu. Někteří kritici mu v poslední době vyčítali údajně nedostatečný zájem o život vojáků v této arabské zemi.

Foto: Vratislav Konečný

Jezdecká socha Jana Žižky je zmenšninou pražské umístěné na Vítkově

Článek

"Jsem vám všem velmi vděčný. Až se za deset, dvacet, třicet let ohlédnete zpátky, budete vědět, že jste se podíleli na něčem velmi důležitém. Vážím si vás. Přeji vám šťastné Vánoce," uvedl Rumsfeld při setkání s vojáky u Mosulu, kde při úterním sebevražedném atentátu zahynulo 22 lidí včetně 14 amerických vojáků a čtyř amerických civilistů.

Připustil, že bezpečnostní situace v Iráku je před lednovými volbami v zemi velmi složitá, ale vyjádřil přesvědčení, že rebelové budou poraženi. "Nepochybuji o tom, že to je uskutečnitelné," řekl ministr vojákům s tím, že je přitom nutné spolupracovat s iráckými silami, které je potřeba dále budovat a cvičit.

Z letadla Rumsfeld zamířil přímo do vojenské nemocnice u Mosulu, kde leží ranění z úterního atentátu. Poté se setkal s vojáky na základně u tohoto sunnitského města, kam podle něj utekli někteří rebelové z Fallúdže, kterou armáda USA nedávno obsadila. Také navštívil jednotky v rodném městě bývalého diktátora Saddáma Husajna Tikrítu severně od Bagdádu a na základně v předměstí Fallúdže.

V tomto městě západně od metropole přitom dnes podle očitých svědků vypukly nové boje mezi armádou USA a rebely.

Rumsfeldovi poradci ministrovu cestu udrželi z bezpečnostních důvodů do poslední chvíle v tajnosti a do Iráku ho doprovázelo jen velmi málo novinářů. Na palubě letadla jim ministr řekl, že cesta byla naplánována dlouho před úterním atentátem.

Od loňské invaze v Iráku zahynulo na 1300 Američanů. USA jsou odhodlány zajistit bezpečnost při iráckých lednových volbách a posilují tamní jednotky ze současných 138 000 na 150 000 lidí.

Powell naléhal na Bushe

Podle amerického ministra zahraničí Colina Powella je v Iráku příliš málo jednotek a je nutné je posílit. Jak dnes píše list The Washington Post, Powell to minulý měsíc řekl jak prezidentu Georgi Bushovi, tak britskému premiérovi Tonymu Blairovi.

Deník s odvoláním na zasvěcené, ale neupřesněné zdroje informuje, že Powell nabádal v této věci prezidenta během intenzivní diskuze o Iráku. Tu Bush vedl s Blairem asi dva týdny po skončení své letošní prezidentské kampaně.

Asi tři týdny po schůzce, která se v Bílém domě konala 12. listopadu, americké ministerstvo obrany oznámilo, že posílí jednotky USA v Iráku o dalších 12 000 příslušníků, píše list.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám