Hlavní obsah

Propuštěná postřelená novinářka se vrátila do Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Do Itálie se v sobotu dopoledne vrátila irácká novinářka Giuliana Sgrenová. Na římském letišti šestapadesátiletou žurnalistku přivítal premiér Silvio Berlusconi. Iráčtí únosci ji v pátek po měsíci propustili. Krátce poté utrpěla zranění při střelbě, kterou omylem zahájili američtí vojáci na vůz, který ji převážel na bagdádské letiště. Při palbě zahynul jeden z italských agentů a další byl zraněn.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požárem zničená střecha.

Článek

Šestapadesátiletá Sgrenová, kterou střepina zasáhla do ramene, byla okamžitě převezena do místní nemocnice. Zastřeleným je velitel skupiny italské tajné služby Nicola Calipari, která operovala v Iráku. Podle šéfredaktora deníku Il Manifesto byl zasažen, když svým tělem kryl Sgrenovou. Ve voze kromě novinářky jeli tři italští agenti.

Bush volal Berlusconimu

Italský premiér Silvio Berlusconi po události, která se odehrála u amerického kontrolního stanoviště, svolal tiskovou konferenci, na níž oznámil, že povolal amerického velvyslance v Římě, aby podal vysvětlení. Americké armádní zdroje zatím pouze sdělily, že incident vyšetřují.

Následně se americký prezident George Bush se kvůli incidentu spojil telefonicky s italským premiérem Silviem Berlusconim. Rozhovor z paluby prezidentského letadla Air Force One trval pět minut, řekl novinářům mluvčí Bílého domu Scott McClellan.

Mluvčí potvrdil, že Bush reagoval kladně na Berlusconiho požadavek, aby byl případ co nejdříve objasněn. "Prezident premiéra Berlusconiho ujistil, že bude zahájeno vyšetřování. Myslím, že italský premiér tento krok ocenil," dodal McClellan.

Američané mají výhrady k italskému postupu

Americké velení v Iráku potvrdilo střelbu, zranění italské novinářky a zabití italského agenta. Uvedlo, že před 21:00 místního času (18:00 SEČ) se ke kontrolnímu stanovišti koaličních sil v Bagdádu blížil automobil vysokou rychlostí. Podle amerických vojenských zdrojů se američtí vojáci pokusili osádku vozu varovat, když ale řidič nezastavil, začali střílet do motoru.

Mluvčí Pentagonu Bryan Whitman podle agentury ANSA prohlásil, že střela či střely, které zasáhly vozidlo, byly náhodné. Jiný vojenský zdroj dokonce tvrdil, že koaliční vojáci byli vtaženi do přestřelky. Podle agentury AP, která se odvolává na zdroj z místa, jsou okolnosti incidentu stále nejasné.

"Litujeme ztráty života a přejeme paní Sgrenové brzké uzdravení," komentoval incident mluvčí Bílého domu Scott McClellan. Zdůraznil, že americké úřady budou postupovat při vyšetřování případu v těsné spolupráci s italskou stranou.

Italům americké velení vytýká, že je o převozu novinářky na letiště neinformovali.

O propuštění Giuliany Sgrenové šéfredaktora italského listu Il Manifesto, který zpravodajku zaměstnává, informovala italská tajná služba a vláda.

O propuštění Sgrenové jako první informovala arabská televizní stanice Al-Džazíra. Bez bližších podrobností sdělila, že žena byla propuštěna v metropoli Bagdádu.

Informaci vzápětí potvrdil Maurizio Mateuzzi, vedoucí zahraničního vydání Il Manifesta, a pak italský prezident Carlo Azeglio Ciampi.

Sgrenová prosila o pomoc

Sgrenová, kterou únosci zadržovali od 4. února, v polovině února prostřednictvím videozáznamu prosila italský parlament se slzami v očích, aby jí zachránil život a rozhodl o odvolání italských vojáků z Iráku. To požadovali únosci výměnou za její propuštění. Senát ale odhlasoval prodloužení mise a totéž se očekává od dolní komory parlamentu, který je ovládán pravicovým blokem premiéra Silvia Berlusconiho.

Po zveřejnění videozáznamu s vystoupením Sgrenové se v Římě uskutečnila demonstrace za její propuštění. Zúčastnily se jí desetitisíce lidí včetně pracovníků Il Manifesta, druha i rodičů Sgrenové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám