Hlavní obsah

Při výbuchu v Nadžafu zahynul vůdce exilové opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽAF

Při výbuchu bomby nastražené v autě před mauzoleem imáma Alího v iráckém šíitském městě Nadžaf zahynul šéf někdejší exilové šíitské opozice ajatolláh Muhammad Bakr Hakim. Ten v neděli přežil pokus o atentát ve své kanceláři.Výbuch nastal v době hlavní týdenní modlitby. Zahynulo nejméně 82 lidí a 229 bylo zraněno.

Foto: Festung Königstein, Hagen König

punč s mandlemi a rozinkami vyjde na 2.80 euro

Článek

Výbuch nastal právě v okamžiku, kdy skončila modlitba a lidé začali vycházet ven. V důsledku exploze se na ně zřítilo cihlové průčelí. Z trosek bylo podle AFP vyproštěno již 17 mrtvých, další lidé jsou ale pod sutí stále uvězněni. Při výbuchu se sesula i protější restaurace a mnoho hostů je stále zasypáno.

Druhý atentát na Hakima

Hakim byl cílem bombového útoku, k němuž se nikdo nepřihlásil. Podle BBC jsou v souvislosti s pozadím atentátu uváděny mocenské boje uvnitř šíitské náboženské organizace Hauza sídlící v Nadžafu a kontroverze obklopující podporu, kterou Hakimova rodina vyjadřuje americké okupaci.

Hakim jako vůdce bývalé exilové šíitské opozice a šéf Nejvyššího sdružení islámské revoluce v Iráku (SCIRI) se stal terčem atentátu již minulou neděli. Útok na jeho kancelář nepřežili jeho dva ochránci a řidič, sám ajatolláh vyvázl jen se škrábanci. Zraněno bylo i deset příbuzných klerika.

Klerikův bratr Abdul Azíz Hakim je členem Američany dosazené irácké vládní rady.

Reklama

Související články

Iráčtí policisté mají cvičit v Maďarsku

Podle informací amerického listu The New York Times vycvičí Američané na základně v jihomaďarském Taszáru 28 tisíc iráckých policistů. Mluvčí maďarské...

Bush: před iráckými teroristy neustoupíme

Spojené státy budou pokračovat v boji proti mezinárodnímu terorismu a rozhodně ve svém tažení proti teroristům neustoupí, slíbil ve středu americký prezident...

Výběr článků

Načítám