Hlavní obsah

Při útoku na Američany v Iráku: 1 mrtvý, 6 zraněných

Novinky, DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Další z řady útoků na americké cíle v Iráku si v pondělí vyžádal život jednoho amerického vojáka, šest jeho spolubojovníků bylo zraněno. Neznámý útočníci napadli konvoj v západní části Bagdádu protitankovými střelami, poté zmizeli. Americké velení zatím odmítá sdělit bližší podrobnosti.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační foto

Článek

Tisková agentura AFP tvrdí, že k napadení došlo kolem třetí hodiny ranní v momentě přesunu jednotky na předměstí irácké metropole. Útočníci na kolonu vystřelili několikrát. Překvapení Američané se podle všeho příliš nebránili. Na místo incidentu záhy dorazily posily, pachatelé mezitím zmizeli. Zranění byli převezeni do vojenské nemocnice v Bagdádu.

Očití svědci rovněž tvrdí, že k dalšímu úroku došlo ve městě o několik hodin později. Granát měl na předměstí zranit jednoho Američana. Pentagon k událostem zatím mlčí.

Útoky jsou prý reakcí na operace USA

Pozorovatelé usuzují, že nové útoky může být reakcí na zahájení nové operace v Iráku, v rámci níž se Spojené státy snaží zlikvidovat ozbrojené bojůvky věrné Saddámu Husajnovi. Právě ony jsou podle Washingtonu odpovědné za stupňující se násilné operace namířené vůči koaličním vojskům.

Celkem bylo zatím zatčeno 226 osob: 6 z nich patří podle armádních zdrojů ke skalním přívržencům svrženého Saddámova režimu. Při 27 pátracích akcích bylo od soboty navíc nalezeno a zabaveno na 800 kusů munice do minometů a rovněž granáty. Americké ústřední velení v neděli oznámilo, že operace zahájená v sobotu je preventivním úderem proti silám svrženého režimu. "Měli by být při ní zlikvidováni přívrženci bývalé strany BAAS, polovojenské a další podvratné skupiny," uvedlo armádní velení.

V uplynulých týdnech zemřelo v Iráku více než třicet Američanů.

Zasedá provizorní vláda

V zemi se dnes schází nová vládnoucí garnitura, aby vyřešila územní uspořádání Iráku. Pětadvacetičlenný orgán složený z příslušníků náboženských, etnických a politických skupin má v nejbližších dnech zajistit ve všech oblastech země především bezpečnost, výstavbu základní sociálních a zdravotních sítí. Provizorní vláda by měla také začít pracovat na sestavení ústavy umožňující vyhlášení všeobecných voleb v horizontu dvou let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám