Hlavní obsah

Při odvetných atentátech v Bagdádu zabila al-Kajdá na 120 lidí

– BAGDÁD

Bagdád zažil jeden z nejkrvavějších dnů za poslední týdny. Otřásla jím řada atentátů, které si vyžádaly přes sto dvacet mrtvých a na dvě stě raněných. Přihlásila se k nim na internetu irácká odnož mezinárodní teroristické sítě al-Kajdá. Mělo jít o dovetu za mrtvé, kteří padli v bojích u Tal Afaru.

Článek

Nejkrvavější spáchal sebevrah ve čtvrti Kazímija. Zemřelo tam 114 lidí. Zraněno jich bylo podle oficiálních zpráv 163. Policejní mluvčí major Musa Abdel Kerim sdělil, že atentátník vjel v 6:30 místního času s automobilem přímo do davu lidí čekajících na náměstí. Pak výbušninu odpálil. Na místě začalo hořet několik automobilů. Podle svědků ležela na ulici těla mezi hořícími auty. Podle agenturních informací většinu obětí tvoří dělníci, kteří se sešli v rušné a hustě zalidněné převážně šíitské čtvrti Kázimíja kvůli práci na nedaleké stavbě.

Podle svědků se sebevražedný útočník představil zájemcům o práci jako podnikatel. "Nějaký muž přijel autem a přivolal k sobě dělníky, kterým sliboval práci. Poté vyhodil vozidlo do povětří. Ve chvíli exploze stály kolem auta desítky osob," uvedl jeden z přeživších.

Mrtvé a zraněné začaly sanitky přivážet do čtyř okolních nemocnic. Podle místních policistů je pravděpodobné, že počet obětí ještě vzroste, protože řada zraněných je v kritickém stavu.

Další atentáty

Tři hodiny poté následoval další atentát v šíitské čtvrti Šula na severu metropole. Sebevrah, který řídil auto naložené výbušninami, si vybral lidi mířící do obchodů. Zabil 4 a dalších 22 zranil.

Cílem útoků se staly i tři vojenské konvoje. Při útoku na vozidlo americké armády typu Humvee byli v 9 hodin ráno zraněni dva vojáci USA. O čtyřicet minut později na západě města ve čtvrti al-Adíl se stala cílem sebevražedného atentátníka vojenská kolona. Tři iráčtí vojáci zemřeli a dvě vozidla byla poškozena. Počet zraněných není znám.

Exploze třetí bomby u amerického konvoje nezpůsobila žádné škody.

V At-Tádží zastřelili 17 lidí

K výbuchu došlo jen dvě hodiny hodin poté, co v At-Tadží severně od Bagdádu zabili 17 šíitů. Skupina neznámých mužů je vytáhla ještě za tmy z jejich domovů, pak je obklopila a postřílela. Podle svědků je zastřelili stejným způsobem jakým se vykonávají "popravy" unesených. Měli zavázané oči a spoutané ruce, upřesnil informace místní policejní důstojník Valíd al-Hajali.

Podle sdělení ministerstva vnitra neznámí útočníci přijeli do města "ve vojenských vozidlech" a byli oblečení v uniformách. "Několik lidí zatkli před tím, než je shromáždili na náměstí a postříleli,"  uvádí sdělení.

Sunnitští ozbrojenci v poslední době uskutečnili sérii útoků proti šíitům ve snaze vyprovokovat mezi těmito větvemi islámu konflikt. K největší tragédii došlo ve čtvrti před několika týdny, když mezi šíitskými poutníky na mostě propukla panika. Rozšířila se zpráva, že tam stojí sebevražedný atentátník. Všichni se snažili utéci, někteří naskákali do vody. Zemřelo na 960 lidí. [celá zpráva]

Irácká vláda obviňuje sunnistké radikály, že se snaží vyvolat občanskou válku s šíity a zmařit referendum k návrhu nové ústavy, které se má konat 15. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám