Hlavní obsah

Předsedou iráckého parlamentu je sunnita Hasaní

BAGDÁD

Prvním předsedou iráckého parlamentu po svržení režimu Saddáma Husajna byl v neděli zvolen odstupující ministr průmyslu a nerostných zdrojů sunnita Hášim Hasaní. Z 241 přítomných poslanců pro něj hlasovalo 215.

Článek

 Na Hasaním se po dlouhých vyjednáváních shodly šíitská a kurdská koalice, které vzešly z lednových voleb jako nejsilnější. "Bůh to tak chtěl," komentoval své zvolení nový předseda parlamentu.

Hlasování se účastnilo 241 z 270 poslanců. Jen 17 mandátů přitom patří sunnitům. Jde o výsledek bojkotu lednových voleb v řadách tamní komunity.

Hledá se rovnováha

Poslanci zvolili také dva místopředsedy parlamentu. Jedním z nich je šíita Husajn Šaristání, přední irácký vědec a aktivista hnutí na obranu lidských práv, který byl za Saddáma Husajna vězněn. Druhým je člen politického byra Demokratické strany Kurdistánu (PDK) Aríf Tajfúr.

Volbou předsedy parlamentu, kterého se podařilo vybrat až na třetí pokus, by měla skončit politická krize v zemi trvající od lednových voleb. Otevírá se i cesta k vytvoření nové irácké vlády.

První krokem k ní bude zvolení budoucího prezidenta a dvou viceprezidentů, které musí parlament odhlasovat dvoutřetinovou většinou. Tato trojice pak vybere premiéra a pověří ho sestavením vlády.

Političtí vůdci se shodují na tom, že prezidentem Iráku by měl být Kurd, zřejmě politik Džalál Talabání, a předsedou vlády šíita, pravděpodobně nynější viceprezident Ibráhím Džaafarí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku dle očekávání zvítězili šíité

Vítězem lednových parlamentních voleb v Iráku je šíitská koalice Sjednocené irácké spojenectví (UIA). Získala téměř 48 procent hlasů, k dosažení většiny...

Výběr článků

Načítám