Hlavní obsah

Poláci v létě stáhnou většinu vojáků z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA/BAGDÁD

Polský ministr obrany Jerzy Szmajdzinski v pátek oznámil že v létě se z Iráku stáhne většina polských vojáků. Ze současných 1700 by se jejich počet měl snížit na "několik set". Ještě loni v polských jednotkách v Iráku přitom sloužilo 2500 mužů.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

V druhé polovině roku se má změnit i úloha polských jednotek, mají se  soustředit především na výcvik iráckých sborů.  Irácké bezpečnostní síly by postupně měly převzít zodpovědnost za bezpečnost oblasti. Nejprve by k tomu mělo dojít  v provincii Vasit, kde působí ukrajinské síly, které se z Iráku stáhnou. Pak by měly převzít kontrolu na Kadisií a možná i nad Babylónem, kde jsou dislokovány právě polské jednotky.

Od září 2003 velí Poláci mezinárodním sílám v převážně šíitských oblastech centrálního Iráku. Potýkají se ovšem s odchodem vojáků z některých zemí. Jako první skončili působení v mezinárodních silách loni na jaře Španělé poté, co ve volbách po madridských atentátech vyhrála levicově orientovaná opozice. [celá zpráva] Také předčasné stažení 1550 Ukrajinců - mají odejít do léta a nezůstat v zemi až do konce roku - bylo oznámeno po volebním vítězství opozice. [celá zpráva]

Kruh kolem Zarkávího se prý stahuje

Irácké bezpečností síly podle páteční zprávy vlády premiéra Ajáda Alávího v posledních dvou týdnech dopadly a uvěznily deset blízkých spolupracovníků jordánského teroristy abú Musaby Zarkávího. Jsou mezi nimi mimo jiné jeho zástupce, osobní strážce a kurýr abú Kutaba a jeho řidič, který se nechá říkat abú Usáma. Zpráva je laděna velmi optimisticky, píše se v ní, že "s přibývajícími příležitostmi jsou bezpečnostní síly blíže dopadení Zarkávího".

Zarkávího dopadení bylo už několikrát ohlášeno [celá zpráva], naposled tento víkend [celá zpráva], ale zatím nikdy se nepotvrdilo. 

Zarkáví, na jehož hlavu vypsaly Spojené státy odměnu 25 miliónu dolarů, je hlavou al-Kajdá v Iráku a stojí za řadou atentátů i únosů, které skončily zabitím rukojmí, mezi nimiž byli Američané Nick Berg [celá zpráva] Eugene Armstrong [celá zpráva] a Jack Hensley  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám