Hlavní obsah

Pokus o záchranu rukojmích uspíšil jejich popravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/LONDÝN

Americké speciální síly se marně pokusily dvakrát zachránit unesené Američany Eugene Armstronga a Jacka Hensleho i Brita Kena Bigleyho, kteří 16. září padli do rukou teroristické skupiny abú Musí Zarkávího. Neúspěšná operace britské MI6 pak vedla k urychlené popravě Brita 7. října.

Foto: Glena Rauerová

Andrews University Gospel Choir

Článek

Americké záchranné komando jednalo na základě informací zpravodajských služeb, vyrazilo proto na dvě místa v Bagdádu, ale bez úspěchu: "Nikdo tam nebyl," uvedl nejmenovaný zdroj.

První akce se uskutečnila krátce po únosu všech tří mužů a druhá poté, co byl zabit první z rukojmích Eugene Armstrong. "Skutečně nevíme, kde se v tu chvíli muži nacházeli," uvedl vysoký představitel armády pro agenturu Reuters, "ale pokusili jsme se je zachránit."

Američtí představitelé přitom v té době tvrdili, že kladou důraz na jednání, jež by vedla k propuštění zajatých mužů.

MI6 neuspěla při záchraně Bigleyho

O záchranu Brita Kena Bigleyho, který zůstával nejdéle naživu, se pokusila britská špionážní organizace MI6. Nepovedená akce podle listu The Daily Telegraph urychlila smrt Bigleyho.

Deník cituje očitého svědka ze Saúdské Arábie, podle něhož dva ze strážců uneseného Brita přijali od MI6 úplatek za to, že pomohou Bigleyovi na svobodu. Připravený automobil ho měl převézt do Američany kontrolované zóny v Bagdádu. "Krátce po útěku skupinu dostihla jiná část teroristického komanda. Když uprchlíci viděli, že se pronásledovatelé blíží, rozdělili se.

Bigley se pokusil skrýt v jednom z polorozpadlých domů na okraji města, Zarkávího muži však všechny prohledali. Bigleye, převlečeného do arabského oděvu spolu s jeho pomocníky odvezli zpátky do města Latífíja, kde ho předtím věznili. Ze strachu z odhalení britskými komandy SAS a americkými speciálními jednotkami Delta Force, které po uneseném pátraly v okolí, nařídil Zarkaví bezodkladnou popravu. Komando podřezalo nejen Brita, ale i oba strážce," napsal deník.

Deník Daily Mail poznamenal, že podle všeho kontakty britských úřadů s únosci přešly v přímé vyjednávání s nimi - navzdory tomu, že Londýn opakoval, že na dialog nepřistoupí.

Ansar Sunna zabila od pondělí čtyři muže

Irácká radikální skupina Ansar Sunna oznámila, že zavraždila člena Demokratické strany Kurdistánu (KDP) Muhammada Husajna, kterého označila za špiona ve službách americké armády. S odvoláním na internetové sdělení skupiny to ve středu uvedla agentura Reuters. Muži, který tlumočil Američanům, uřízla hlavu, čímž se podle nich naplnila boží vůle. Kurd z Ramádí podle nich přiznal, že se podílel na zatýkání a výsleších Iráčanek a Iráčanů "křižáckými" silami. 

Na rozdíl od září, kdy se Ansar Sunna stejným způsobem zabila tři další členy KDP kvůli jejich spolupráci s Američany, tentokrát nezveřejnila videozáznam stětí. Tatáž ozbrojená skupina už v úterý uvedla, že uřízla hlavu unesenému iráckému šíitovi, který podle ní prováděl špionáž ve prospěch americké armády. V pondělí zabila Ansar tureckého podnikatele a jeho kurdského tlumočníka, kteří podle radikálů také spolupracovali s americkou armádou.

Fotografovo propuštění zajistil Sadr

Americký fotograf Paul Taggart, který byl o víkendu unesen v Bagdádu, byl v úterý propuštěn na svobodu. Fotograf byl unesen v neděli cestou do bagdádské čtvrti Sadr City, kde mínil deset dní fotografovat život tamních šíitů.

O Taggartovo propuštění se zasadil radikální šíitský klerik Muktada Sadr. Podle jeho poradce unesla Taggarta nezávislá šíitská skupina. Domnívala se, že jde o špióna. Podle agentury AP únosci s 24letým fotografem nakládali dobře, ale často ho přemisťovali, první noc dokonce třikrát.

Fotograf, působící na volné noze,  byl v Iráku od července a ještě tento týden by se měl vrátit do Spojených států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám