Hlavní obsah

Pokračuje útok na Fallúdžu, Aláví trvá na volbách v lednu

FALLÚDŽA/BAGDÁD

Nejméně patnáct lidí bylo zabito při společném americkoiráckém útoku na pozice rebelů ve Falúdži. Americké dělostřelectvo a tanky za podpory letadel a vrtulníků pálily na několik čtvrtí ve městě. Americká armáda útok označila že "přesně cílený".

Foto: Zdeněk Vaiz

Světlý ležák bude nyní podle klasické receptury měsíc zrát, aby byl připraven na slavnostní ochutnávku při příležitosti oslav výročí univerzity.

Článek

"Zpravodajské zdroje nás informovaly, že v cílové oblasti se nacházelo několik klíčových velitelů skupiny abú Musí Zarkávího, kteří jsou odpovědni za teroristické útoky na irácké civilisty, irácké bezpečnostní síly a na mezinárodní síly," uvádí prohlášení amerických ozbrojených sil.

Očití svědkové uvedli, že se bombardování soustředilo na rezidenční čtvrť aš-Šurta. Nad městem přelétaly v nízké výšce vojenské letouny a na okraji města zaujalo pozice americké dělostřelectvo. Bombardování města začalo za úsvitu a pokračovalo několik hodin. Podle očitých svědků se nad městem vznáší sloupce černého dýmu. 

Premiér Ajád  Aláví vyloučil, že by jednal se skupinami, které město ovládají. 

K útoku došlu den po prudkých střetech, v nichž po celém Iráku zemřelo na 70 lidí. [celá zpráva] [Boje v Bagdádu a  a Zarkávího prohlášení

Aláví: Volby budou lednu

Přestože boje sílí, irácký premiér Ajád Aláví se v rozhovorech pro britské listy The Times a Guardien vyslovil pro uspořádání všeobecných voleb v plánovaném termínu v lednu 2005. Pokud se podle něj na 300 000 voličů nebude moci dostavit k urnám, protože tomu zabrání teroristé, nemůže to být překážkou pro zbývajících 24 miliónů lidí. V místech, které jeho vláda nekontroluje, jako je Fallúdža, se prý bude hlasovat později.

Reagoval na názor amerického ministra zahraničí Colina Powella, který v neděli řekl, že cílem USA je, aby irácká vláda měla pod kontrolou celé území státu v době konání voleb a tím umožnila všem obyvatelům jít volit.

Irák bez amerických základen

Aláví v jiném rozhovoru pro francouzský list le Fiagro řekl,  že v dlouhodobé perspektivě nebudou v Iráku americké základny a že přítomnost koaličních sil v Iráku "bude projednávána každoročně". Počítá však s jejich delší přítomností.

Vyzval také "celý svět, aby se semkl a spojil se s námi v boji proti terorismu, protože teroristé se nezastaví. Udeří na Londýn, New York a Paříž". K účasti na boji, který se vede v Iráku, vyzval Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám