Hlavní obsah

Ostřelovač v Bagdádu zabil amerického vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Jedinou ranou ze zálohy zabil v úterý ostřelovač amerického vojáka, který držel hlídku v severním Bagdádu. Voják po převozu k ošetření zraněním podlehl. Střelci se podařilo uprchnout. Oznámil to americký vojenský mluvčí Sean Gibson. V severním Iráku a metropoli probíhá již druhá operace proti Husajnovým přívržencům, kteří stále útočí na vojáky koalice.

Foto: Václav Vlasák

V loňském roce jako první přiběhl na Mědník zástupce pořádajícího klubu Richard Pleticha, který ustavil časem 0:44:27 první rekord závodu.

Článek

Od neděle bylo v Bagdádu a v severoiráckém Tikrítu a Kirkúku v rámci operace Pouštní štír zatčeno přes 370 lidí a zabaveno množství nelegálně držených zbraní. Iráčanům totiž v neděli vypršela dvoutýdenní lhůta na dobrovolné odevzdání zbraní. Nyní je vlastnictví těžkých zbraní nelegální a na lehké zbraně musejí mít Iráčané povolení koalice.

Iráčané se zlobí

Zátahy a domovní prohlídky spíše povzbuzují protiamerické nálady u rozhněvaného místního obyvatelstva. BBC píše, že novinář, jemuž se podařilo dostat do jednoho z prohledaných domů, spatřil oblečení a pokrývky poházené po zemi a otevřené zásuvky s vysypaným obsahem. Americké centrální velitelství však informovalo, že během prohlídek Američané zajistili 121 střelných zbraní, 18 pancéřovek a několik protichemických masek.

Útoky nejsou centrálně řízeny

O likvidaci ohnisek sunnitského odporu se koaliční jednotky snažily severně a západně od Bagdádu už minulý týden. Na irácké straně při ní přišlo o život 113 lidí. V neděli byla zahájena druhá operace s krycím názvem Pouštní štír, při níž kromě neutralizace bojujících sunnitů mají vojáci poskytnout i humanitární pomoc.

Američané stále čelí izolovaným útokům. Od neděle bylo při dvou z nich severně od Bagdádu zraněno sedm vojáků. Civilní správa Iráku je považuje sice za organizované, ale nemyslí si, že jsou řízeny z jednoho centra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám