Hlavní obsah

Na videu s rumunskými novináři je i Američan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Televize Al-Džazíra odvysílala videozáznam, na němž jsou zachyceni rumunští novináři. Dva muži a žena zmizeli v pondělí na předměstí Bagdádu. Podle posledních zpráv se neznámí rebelové zmocnili také americké občana. Informaci přinesla ve čtvrtek CNN.

Článek

Záběry ukazují čtveřici lidí sedících na podlaze. Hlídají je dva muži se zakrytou tváří. Po celou dobu zbraněmi míří na zajatce, kteří vypadají velmi klidně.

Únosci zatím nesdělili žádné podmínky, po jejichž splnění jsou ochotní zadržované propustit. Videozáznam byl odvysílán ve středu.

Pondělní únos

Trojice Rumunů - zpravodajka televize Prima Tv Marie-Jeanne Ionová, její kameraman Sorin Miscoci a zpravodaj deníku Romania libera Ovidiu Ohanesian  - zmizela v pondělí před osmou hodinou večer. [celá zpráva]

Ve tři čtvrtě na osm přitom ještě televizní tým vysílal domů.

Ionová stačila během únosu poslat do redakce v Bukurešti SMS: "Pomozte. Není to vtip. Unesli nás."

Novináři se účastnili oficiální návštěvy rumunského prezidenta Traiana Basescua, který minulý týden navštívil Afghánistán a Irák. Trojice v době únosu pobývala v Iráku tři dny. Celkem se měla v zemi zdržet pět dní.

Na záznamu Američan

Podle zpráv Washingtonu na videozáznamu Rumuny doplňuje americký občan. Bližší informace ale odmítl Pentagon sdělit. Neuvedl ani, odkdy je  muž pohřešován.

Basescu nařídil kvůli vyšetřování únosu zřízení speciální týmu. Pomoci v pátrání mají i odborníci ze Spojených států.

Rumunsko má v zemi 800 vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám