Hlavní obsah

Na americké základně v Mosulu zabíjel sebevrah

WASHINGTON/BAGDÁD

Na americké vojenské základně v Mosulu zabíjel atentátník - sebevrah. Sdělil to ve středu prostřednictvím jednoho z nejvýše postavených generálů Pentagon. Původní verze útoku na jídelnu uváděla jako příčinu smrti dvaadvaceti lidí dopad rakety na zmíněnou budovu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Oblastní spolek ČČK na řadě ukázek potvrdil důležitost a způsob ošetření i zdánlivě malých poranění.

Článek

"V této chvíli vše nasvědčuje tomu, že v jídelně zabíjel atentátník - sebevrah," řekl novinářům ve Washingtonu generál Richard Myers.

Upřesnil dále, že mezi 22 mrtvými je třináct amerických vojáků. Nalezeno bylo i třiadvacáté tělo. Údajně by mohlo jít o pozůstatky atentátníka -  sebevraha. Pentagon však teorii zatím odmítl potvrdit.

Zranění Američané schopní transportu byli během včerejšího dne letecky převezeni na vojenské základny v Ramsteinu a Landstuhlu v Německu.

Pentagon: sebevrahy nezastavíte

"Podobným sabotážním operacím nelze předcházet," reagoval Myer na tvrdou kritiku některých demokratů a republikánů, že Pentagon nezabezpečuje dostatečně životy svých lidí v Iráku. V jejich výzbroji údajně chybí zejména těžká technika.

"Máme sebevrahy, kteří si připevní nálož na tělo, a vejdou do jídelny. Jak je chcete zastavit? Lidi, jež se chtějí zabít a chtějí zabíjet?" zeptal se Myer novinářů.

Při útoku bylo zraněno 69 lidí, z toho 44 Američanů. K smrtící akci se přihlásila odnož al-Kajdá, organizace Ansar al Sunna. Ta záhy po útocích na internetové stránce masakr v jídelně připsala "odvážnému atentátníkovi". [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám