Hlavní obsah

Na ambasádu USA v Bagdádu dopadla raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/PRAHA

Americké velvyslanectví v Bagdádu v sobotu večer zasáhla raketa. Podle představitele zastupitelského úřadu dva Američané při útoku zahynuli a další nejméně čtyři osoby byly zraněny.

Foto: archiv města Bohumína

Kališovo jezero v Bohumíně.

Článek

Americká ambasáda se nachází uvnitř takzvané zelené zóny, přísně střežené oblasti v centru Bagdádu, kde je množství státních úřadů i zahraničních misí.

Raketa byla vypálena po soumraku, jen několik hodin před zahájením nedělních parlamentních voleb.

Při útocích 20 mrtvých

Irák uzavřel v sobotu na tři dny hranice. Mimo provoz je kvůli nedělním volbám i bagdádské mezinárodní letiště. Útoky ozbrojených rebelů však nadále pokračují. Od sobotního rána si do oběda vyžádaly 20 mrtvých.

Osm Iráčanů včetně tří vojáků a devítiletého chlapce zabil sebevražedný atentátník, který odpálil nálož na svém těle u ochranné bariéry před volební místnosti ve městě Chanakín severovýchodně od Bagdádu u hranic s Íránem, které je obýváno převážně Kurdy. Sedm lidí bylo zraněno.

Další tři iráčtí vojáci byli zabiti a čtyři zraněni při ostřelování kasáren ve městě Duluíja severně od Bagdádu.  Několik incidentů je hlášeno z hlavního města Bagdádu. Při výbuchu automobilu u policejní stanice zahynuli čtyři lidé. Terčem útoku se stali i příslušníci americké námořní pěchoty, kteří s iráckými kolegy rozmísťovali betonové bariéry kolem volebních místností jižně od hlavního města.

Tři civilisty zabil výbuch nálože, kterou rebelové nastražili na ulici v Sámaře severně od metropole. Jižně od Bagdádu přišla o život matka s dítětem při minometném útoku, který vedly vzbouřenci proti tamní základně armády USA. Irácký voják byl také zastřelen ve městě Suwayrá.

Útoky po celé zemi

Při dalších útocích, jejichž cílem jsou především volební místnosti, bylo zraněno nejméně pět osob, z toho čtyři při minometném přepadu v kurdském Dohúku. Incidenty jsou hlášeny také z Irbílu, Kirkúku, Havíje a Badžvánu. U města Balad na severu země byla nalezena tři mrtvá těla již dříve unesených Iráčanů. Dalších pět mrtvých těl, jedno bez hlavy bylo nalezno u Ramádí a jedno u Fallúdži.

Útokům nezabránily ani mimořádná bezpečnostní opatření nařízená kvůli volbám. Irák v sobotu uzavřel své hranice, aby přes ně nemohli přecházet zahraniční bojovníci. V řadě měst byl nařízen  zákaz vycházení od 18 do 6 hodin a zakázán je také provoz mezi jednotlivými provinciemi. Omezena je i doprava v centru Bagdádu. Od pátečního večera jsou zavřeny mosty pro auta, pěší jsou důsledně kontrolováni. Ulice města jsou skoro prázdné, vychází do nich jen málokdo. V den voleb navíc nebudou smět vyjíždět do ulic žádná auta, aby se zabránilo sebevražedným atentátům pomocí aut naložených výbušninami.

Sunnité budou volby bojkotovat

Irácký prezident Ghazí Adžil Javar soudí, že většina obyvatel volit nebude. Bojkotovat je budou sunnité, kteří tvoří asi 20 procent obyvatelstva země. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který uskutečnil americký institut Zogby: 76 procent dotázaných sunnitů uvedlo, že se voleb nezúčastní, chce k nim jít jen 9 procent. Voleb se chce zúčastnit 80 procent většinových šíitů a 57 procent Kurdů.

Premiér Ajád Aláví proto vyzval všechny Iráčany, aby se zúčastnili nedělních parlamentních voleb a podíleli se tak na rozhodování o své budoucnosti.

Volební místnosti se otevřou v neděli v 7 ráno místního času (5:00 SEČ) a uzavřou se týž den v 17 hodin. Sčítání hlasů má trvat čtyři až pět dnů, oficiální výsledky mají být vyhlášeny začátkem února.  

V pátek se zřítila helikoptéra

V pátek při útocích zemřelo 15 lidí, z toho pět amerických vojáků, tři zabila a jednoho zranila nálož. I čtvrtého zabila další exploze a poslední byl zastřelen. Při večerním pádu amerického průzkumného vrtulníku OH-58 Kiowa u Bagdádu navíc zahynuli oba jeho piloti. Pád potvrdilo v sobotu ráno americké velitelství.

Teroristická skupina Abú Musí Zarkávího ohlásila, že zabila jednoho z lidí kandidujících za stranu premiéra Alávího. Irácká vláda naopak uvedla, že zadržela tři členy této skupiny včetně jejího bagdádského velitele. Do služby byl nasazeno rekordní počet amerických vojáků.

"Nepřibližujte se ke střediskům ateismu a neřesti," stojí v dalším internetovém prohlášení připisovaném Zarkavího skupině. "Obracíme se na majitele domů v okolí volebních středisek, protože nechceme, aby je zasáhly naše střely. Američané si přejí učinit z lidí živé štíty, protože se sami nedokážou ubránit ani za betonovými zdmi," stojí ve vzkazu.

Lidé začali opouštět domy v okolí škol, v nichž se bude v neděli volit.

V zahraničí volí Iráčané od pátku

Od pátku volí na velvyslanectvích a konzulátech ve 14 zemích světa Iráčané žijící v zahraničí, mezi jiným v USA, Francii, velké Británii, Austrálii a Íránu. 

Z odhadovaného počtu 1,2 miliónu voličů žijících v zahraničí se jich zaregistrovalo 280 303. Pozorovatelé to připisují nejen nezájmu, ale i strachu. Z asi 300členné komunity Iráčanů žijící v ČR projevilo o hlasování zájem několik desítek lidí, z nichž 68 by v sobotu mělo cestovat dvěma autobusy do volební místnosti v Berlíně. "Česká republika tyto volby plně podporuje a doprava Iráckých voličů je jedním z projevů tohoto postoje," zdůvodnil včera Právu mluvčí MZV Vít Kolář skutečnost, že jeho úřad dopravu finančně podpořil.

Ve volbách se rozhodne o obsazení 275 křesel přechodného národního shromáždění a voleni mají být i členové 18 provinciálních rad a autonomního parlamentu iráckého Kurdistánu. Kandiduje 256 uskupení, z toho více než 100 do centrálního parlamentu. V Iráku se k hlasování zaregistrovalo 14,2 miliónu voličů. Celá země tvoří jediný volební okrsek a jednotlivé strany a kandidátky tak budou v parlamentu zastoupeny přesně v poměru odpovídajícím volebním ziskům. 

Reklama

Související články

Radikálové zabili 15 iráckých vojáků

Radikální skupina Ansar Sunna, napojená na teroristickou síť Al-Káida, oznámila v sobotu na svých internetových stránkách, že zavraždila patnáct iráckých...

Výběr článků

Načítám