Hlavní obsah

Irák: vláda vyhlásila noční zákaz vycházení v Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BÁKUBÁ/KIRKÚK/BAGDÁD

Irácká vláda v úterý zavedla na neurčitou dobu zákaz nočního vycházení v Bagdádu a jeho okolí. Omezení bude platit od 22:30 do 4:00, a to až do odvolání. Reaguje tak na zostření bezpečnostní situace v zemi, kde jen během dneška zemřely desítky civilistů a iráckých policistů.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Možnost darovat krev s Univerzitním upírem využilo poslední březnový týden 117 účastníků.

Článek

"Z moci, kterou nám dává výjimečný stav, jsme se rozhodli nařídit v Bagdádu a na jeho předměstích do odvolání zákaz vycházení od 22:30 do 4:00, který platí počínaje úterým 9. listopadu," uvedla kancelář premiéra Ajáda Alávího v prohlášení.

Desítky mrtvých v Bákubě

Při útoku na tři policejní stanice a další cíle ve městě Bákubá severovýchodně od Bagdádu v úterý ráno zemřelo 45 osob, především iráckých policistů.

Podle nemocničních zdrojů bylo dalších 32 osob zraněno.

Útočníci byli vyzbrojeni samopaly a pancéřovými pěstmi. Podle informací se na útoku podíleli sunnitští vzbouřenci, kteří opustili Fallúdžu a rozhodli se útočit v jiných oblastech Iráku.

Zaútočili také na most na hlavní silnici, která spojuje město ležící se severovýchodem země, uvedla policie bez upřesnění, zda rebelové most poškodili.

Boje trvaly několik hodin a rebelové při nich na čas obsadili jednu z policejních stanic, kterou musely vládní síly zpátky dobýt.

V Bákubě útočníci rozdávali obyvatelům letáčky, na kterých je vyzývali, aby se vyhýbali vládním budovám a školám.

Muslimští radikálové pod označením Islámská armáda v Iráku zveřejnili na internetu výzvu k útokům na dvacítku cílů v reakci na rozsáhlou operaci amerických a íráckých vojsk ve Fallúdži. [celá zpráva] Na seznamu cílů jsou hlavně budovy ministerstev a ambasád, hlavní hotely a letiště.

Atentáty na severu země

Útok sebevražedného atentátníka s autem naloženým 250 kg výbušnin na základnu irácké národní gardy v Kirkúku si vyžádal životy nejméně dvou gardistů.

Zemřel i útočník. Při razii v Kirkúku bylo zadrženo 22 lidí podezřelých z bombových útoků.

Tři další lidé se stali obětmi podobného útoku v nedalekém Kivúnu.

Exploze v Bagdádu

K explozi došlo v úterý i v jihozápadním Bagdádu. Podle agentury Reuters šlo možná o výbuch vozidla naplněného výbušninami u domu, ve kterém bydlí někteří členové a úředníci irácké prozatímní vlády.

Výbuchy vozidel plných výbušnin u jedné z hlavních bagdádských nemocnic a před kostely svatého Matouše a svatého Jiřího zabily v pondělí večer sedm policistů, jednu zdravotní sestru a jednoho ošetřovatele. Zraněno bylo dalších 42 osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám