Hlavní obsah

Irák sestřelil americký vrtulník a stíhačku

KATAR, WASHINGTON

Iráčané připravili u Karbaly americké letectvo o dva stroje - o palubní stíhací bombardér F/A-18 C a o transportní vrtulník UH-60 Black Hawk, na jehož palubě zahynulo minimálně šest vojáků. Ztráty potvrdilo i centrální velitelství spojenců v Kataru.

Foto: www.plavidla.cz

Na vodním kanálu v Holešově poplují nejrůznější plavidla. Obdobné recesistické akce se konají i na řekách. V Holešově však půjde o zábavné klání.

Článek

Americký stíhací bombardér F/A-18 C Hornet, který vzlétl z letadlové lodi Kitty Hawk, ztratili Američané krátce před půlnocí. Dvoumotorový stroj s jediným pilotem byl sestřelen nad jižní částí Iráku nedaleko Karbaly protiletadlovou raketou.

Byla zahájena rozsáhlá akce na záchranu pilota, který podle informací zpravodajců žije.

Vrtulník sestřelen u Karbaly

Americký vrtulník UH-60 byl sestřelen palbou ručních zbraní. Zatím není jasné, kolik lidí na jeho palubě zahynulo. "Podle předběžných informací sedm lidí zemřelo," uvedl Pentagon. Další čtyři příslušníci posádky prý byli zraněni a podařilo se je zachránit. Centrální velitelství v Kataru však uvádí, že na palubě vrtulníku bylo jen šest mužů.

F/A-18 Hornet

Charakteristika: jednomístný víceúčelový palubní stíhací a stíhací bombardovací dvoumotorový letoun

Výrobce: Boeing (původně McDonnell Douglas )

Pohon: dva proudové motory General Electric F 404GE-402

Rozměry: délka: 18,6 m, výška 4,87m, rozpětí 13,68 m

Výkony:

maximální rychlost Mach 1,7

dostup 15 000 m

dolet 2350 km (bojový) , 3700 (maximální)

maximální vzletová hmotnost: 29 900 kg

Výzbroj: šestihlavňový kanón ráže 20 mm M61A1/2 Vulcan, další podvěšená výzbroj do hmotnosti 6200 kg

Zařazen do výzbroje: 1987

Původní verze nahrazuje v novém tisíciletí výrazně modernizovaná verze F/A 18 E/F Super Hornet, která je určena jak pro útoky na pozemní cíle, tak pro stíhání.  

Cena: 29 miliónů dolarů za kus

Vrtulník byl sestřelen při prudkých bojích mezi americkou třetí pěší divizí a iráckými oddíly u Karbaly, které podnikly v noci dva protiútoky. Oba americké jednotky u mostu přes Eufrat odrazily. Karbalu ve středu ovládli spojenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám