Hlavní obsah

Iráčtí rebelové zabili pilota sestřeleného vrtulníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Islámská armáda v Iráku uvedla na svých internetových stránkám, že právě ona sestřelila ve čtvrtek bulharský civilní vrtulník. Na internetu zveřejnila záběry, jak zabila jednoho z pilotů, který přežil pád stroje. Při incidentu zemřelo 11 lidí. Islámská armáda v Iráku je napojena na síť al-Kajdá.

Článek

V úvodu kameraman běží k hořícím troskám. V záběru se objevují dvě těla, jedno z nich značně zuhelnatělé s ohořelým oblečením. Kamera pak krátce zabere muže s kalašnikovem stojícího vedle kameramana a stočí se do vysoké trávy, kde na zádech leží muž v modré letecké kombinéze a s prořídlými šedými vlasy. Z pravé strany hlavy krvácí.

Rebelové mu pomáhají vstát a přinutí jej jít. Po chvíli na něj zahájí palbu z automatických zbraní a muž se zhroutí. Jeden střelec ještě vypálí řadu ran do ležícího těla. Je slyšet zvolání Allahu akbar (Alláh je velký). Podle agentury AP ještě pravost záběrů není ověřena.

Odveta za Fallúdžu

V prohlášení Islámské armády v Iráku, které doplňuje video, se píše,  že člena posádky vrtulníku, který přežil sestřelení, zastřelili "odplatou za muslimy zabité ve fallúdžské mešitě". Když Američané v listopadu dobývali město, jeden z vojáků v mešitě zastřelil zraněného Iráčana, který ležel na zemi.

V bulharském civilním vrtulníku Mi-8, který rebelové ve čtvrtek severně od Bagdádu sestřelili pancéřovkou, zahynulo 11 osob, z toho šest Američanů, tři Bulhaři a dva Fidžijce. Původní zprávy místo Fidžanů uváděly, že šlo o Filipínce.

Ruský vrtulník Mil Mi-8 pařil bulharské společnosti Heli-Air, o níž si ho pronajala kanadská společnost Sky-Link . Bulhaři vrtulník stroj pronajímali firmám pro dopravu osob.

Nalezeno 19 těl iráckých vojáků

"Policie našla 19 těl poblíž Bajdži. Byli uneseni před třemi nebo čtyřmi dny," sdělil šéf tamní policie plukovník Saad Nafús. Těla byla podle něj provrtána střelami, zejména v oblasti hlavy a břicha. Rebelové zanechali mrtvoly v pouštní oblasti nedaleko města Bajdži, v němž je největší ropná rafinerie v zemi a jež je také jedním z ohnisek odporu. Mrtví byli přepraveni do nemocnice v Tikrítu. Skupina vojáků byla unesena při cestě minibusem, který byl přinucen zastavit kvůli fingované kontrole. Povstalci zabili dva vojáky už ve vozidle.

Ve středu byla podobně povražděna jiná skupina 19 vojáků na stadionu ve městě Hadísa v západoirácké sunnitské provincii Anbár.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám