Hlavní obsah

Irácký vědec vydal USA zařízení pro výrobu jaderné bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bývalý irácký vědec Mahdí Ubajdí vydal americkým vojákům starší, ale důležité zařízení potřebné k výrobě jaderných zbraní. Oznámila to ve čtvrtek CNN s tím, že zařízení a dokumentaci k němu měl 12 let ukryto na zahradě svého domu v Bagdádu. Nikdy ale nebylo použito. Ubajdí řekl, že není jediným vědcem, který dostal rozkaz ukrýt podobné vybavení.

Foto: Karel Kavička
Článek

Na Ubajdího zahradě byla zakopána speciální odstředivka potřebná pro výrobu atomové bomby. Ubajdí ji ukryl na příkaz Kusaje Husajna a Saddámova zetě Husejna Kamela.

CNN sdělil, že části plynové odstředivky pro obohacování uranu byly součástí vysoce sofistikovaného systému a měly být ukryty tak, aby později mohly být opět použity při obnovení jaderného programu.

Odstředivky jsou bubny či cylindry, které rotují vysokou rychlostí a oddělují těžké a lehké molekuly, aby mohl být odebrán obohacený uran.

Odstředivka vlastnictví jaderných zbraní nedokazuje

Podle televize, která ukázala záběry součástek z odstředivky a odborné dokumentace předané Ubajdím Američanům, to jednoznačně dokazuje snahu režimu Saddáma Husajna nejen o výrobu jaderné zbraně, ale i o obnovení její výroby po vynuceném přerušení. To bylo způsobeno odhalením programu inspektory OSN na počátku 90. let.

Na druhé straně ale odhalení odstředivky nepředstavuje tolik kýžený důkaz, že Irák zbraně hromadného ničení skutečně vlastnil, přiznali podle CNN američtí důstojníci v Iráku.

To si myslí i Pavel Pittermann z českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. "Sama o sobě odstředivka nic neznamená, k výrobě by jich potřebovali stovky až tisíce. Podle zpráv jde také o zastaralý typ, z toho vyplývá, že jde o nepodstatný nález," řekl ČTK.

David Kay, který býval členem týmu inspektorů OSN v Iráku a nyní v této zemi vede americký tým hledající zbraně hromadného ničení, považuje nález odstředivky za důkaz, že Saddámův režim "jaderný program pouze zazimoval a chystal se jej obnovit, příkaz k obnovení prací však Ubajdí už nedostal".

Odstředivku vyrobila evropská firma

Kay zdůraznil, že nalezenou odstředivku vyrobila evropská společnost zabývající se obohacováním uranu pro civilní účely. CNN uvedla, že Mahdí Ubajdí začal s americkými orgány spolupracovat poté, co mu byl nabídnut azyl v USA.

Kay poukázal na to, že jako inspektor OSN s tehdejšími pravomocemi neměl žádnou šanci takto ukryté zařízení odhalit. Teprve nyní, když USA mohou zainteresovaným osobám nabízet ochranu nebo emigraci, se situace zlepšila. Přesto zůstává úloha amerických vojáků pátrajících po zbraních hromadného ničení v Iráku velmi obtížná.

CNN se o nálezu odstředivky dozvěděla minulý týden, ale se zveřejněním čekala na povolení americké vlády, jež měla obavy o národní bezpečnost.

Anketa

Byly výsledky iráckého jaderného programu vážným nebezpečím pro okolní svět?
ano
35,1 %
ne
64,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 556 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám