Hlavní obsah

Iráčané žalují v Belgii amerického generála Frankse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Trestní oznámení na vrchního velitele amerických ozbrojených sil ve válce proti Iráku generála Tommyho Frankse podala v Belgii skupina Iráčanů. Využila tak kontroverzního zákona této země o univerzální působnosti, který dovoluje soudit v Belgii zločiny proti lidskosti, spáchané kýmkoliv kdekoliv.

Foto: Karel Kavička
Článek

Trestní oznámení na Frankse dnes v Bruselu podal u nejvyššího státního zastupitelství belgický advokát Jan Fermon, zástupce skupiny Iráčanů a Jordánců - údajných obětí útoků USA na civilní obyvatelstvo během nynější irácké války.

"Nejde o žádnou symbolickou akci. Mí klienti chtějí nezávislé vyšetřování toho, co se stalo," řekl dnes novinářům Fermon. Jeho klienti jsou buď osoby zraněné ve válce, nebo pozůstalí po civilních válečných obětech. Fermon prohlásil, že obvinění proti Franksovi se týkají amerického bombardování oblastí s civilním obyvatelstvem, neschopnosti zastavit rabování a střelby jednotek USA po příchodu do Bagdádu.

Vztahy mezi USA a Belgií utrpí

Oznámení, které nyní posoudí státní zástupce, nepřispěje k dobrým vztahům Belgie a USA, které jsou už dost zatíženy striktním protiválečným postojem Bruselu při americké intervenci v Iráku.

Velvyslanec USA v Belgii v minulosti varoval Belgii, že ji tento postoj může připravit o výsadu sídla Severoatlantické aliance. Ústředí aliance sídlí v Bruselu od roku 1967.

Americký generál Richard Meyers v úterý v Bruselu pohrozil, že bude-li Franks zažalován, může být Brusel bojkotován jako sídlo schůzek NATO.

USA: zákon se musí změnit

K procesu ale možná vůbec nedojde. Politické tlaky právě z USA a z Izraele totiž nedávno přinutily Belgii, aby spornou právní normu změnila. Na základě zákona o univerzální působnosti byl totiž zažalován i bývalý americký prezident George Bush starší a nynější ministr zahraničí Colin Powell kvůli válce v Perském zálivu a také izraelský premiér Ariel Šaron kvůli masakru v libanonských uprchlických táborech Sabře a Šatíle.

Belgie tak po změně zákona může odmítnout žalobu osoby, která není belgickým občanem a žije v zemi méně než tři roky, a předat ji do domovské země žalovaného, a to bez záruky, že tato země bude v řízení pokračovat. 

Reklama

Výběr článků

Načítám