Hlavní obsah

Iráčané mají z výpadku proudu v Americe škodolibou radost

BAGDÁD

Iráčané, kteří se poslední měsíce museli obejít bez elektřiny úplně, případně její dodávky mají k dispozici jen několik hodin denně, dnes dávají najevo škodolibou radost nad rozsáhlým výpadkem elektrického proudu, který ve čtvrtek večer postihl severovýchod Spojených států a část Kanady.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

V Iráku denní teploty poslední dobou vystupovaly až k 50 stupňům Celsia, což jen zhoršilo nespokojenost Iráčanů s tím, co označují jako "neschopnost americké civilní správy v Iráku zajistit dodávky elektřiny alespoň na předválečné úrovni". Těžko se divit mnohým Iráčanům, že vidí poetickou spravedlnost v masivním výpadku elektřiny, který dá Američanům alespoň na chvíli okusit, co oni zažívají denně už několik měsíců.

"Ať ochutnají, co dávají sežrat nám," říká Alí Abdal Husajn, který na chodníku prodává ledové kostky. "Jen ať sedí venku a pijou čaj a kouří cigarety a čekají, až budou mít zpátky dodávky elektřiny, stejně jako čekáme my."

Iráčané jsou ochotní poskytnout Američanům deset dobrých rad, jak se vypořádat s horkem, když člověk nemá elektřinu:

SPĚTE NA STŘEŠE. Bez elektřiny a tedy bez klimatizace jsou Iráčané zvyklí za horkých nocí spát na střeše vlastních domů. Někteří si na střechu dokonce vynášejí kovové postele, zatímco jiní se spokojí s tenkou matrací.

SEĎTE VE STÍNU. Mnozí Iráčané tráví horké dny raději venku, než uvnitř domů, ovšem v úkrytu jakéhokoli stínu, který mohou najít. "Doufám, že ten výpadek bude trvat dvacet let. Ať zakusí, co jsme vytrpěli my," přeje Američanům George Ruvajd, sedmadvacetiletý muž, který na chodníku v Bagdádu hraje s přáteli karty.

ZAMIŘTE K VODĚ. "Chodíme jednoduše do řeky, jako za starých dob," říká 53letý Sálih Muajet. Někteří Iráčané říkají, že viděli v televizi americké pláže a prý jim připadají jako ideální místo, kde by člověk mohl přežít horko bez elektřiny. "Jsou jednoduše nádherné," říká Hámid Chalíl (44). "Nebude jim tak takové horko."

ČASTO SE SPRCHUJTE. "Sprchuju se celý den," svěřuje se Raíd Alí (33). "Poslední sprchu si dám, než se jdu vyspat na střechu. Ochladím se."

KUPUJTE BLOKY LEDU. Když přestanou fungovat lednice, není lepší způsob, jak udržet potraviny čerstvé, než obložit je ledem.

HLEDEJTE VINÍKY. "Měli by jít do elektráren a zjistit, v čem je problém," radí jednadvacetiletý Ahmad Abdal Husajn. "Možná tam mají nějaké přívržence Saddáma Husajna, kteří páchají sabotáže, jako tady u nás."

KUPTE SI VLASTNÍ GENERÁTOR. Prodavačů generátorů je v Bagdádu celá řada a jejich obchody rostou s každým dalším výpadkem proudu. "Prodávám zhruba třicet generátorů denně," říká jeden z nich. "Když výpadek trvá déle, dokonce i víc."

ZAVOLEJTE NA POMOC IRÁČANY. To je podle mnohých obyvatel Iráku nejrychlejší způsob, jak v Americe znovu obnovit dodávky elektřiny. "Naši experti s tím mají spoustu zkušeností," říká Alá Husajn (32), který táboří před benzínovou pumpou, u které nejde tankovat, protože už zase nejde elektřina.

ZANADÁVEJTE SI. "Když přestane jít proud, proklínám všechno a všechny," usmívá se 63letý účetní Imad Hiláví. "Proklínám Boha, Nadávám Saddámovi. A nadávám Američanům."

VYJDĚTE DO ULIC. Demonstrace jsou vždycky způsob, jak řešení věcí urychlit, soudí Iráčané. "Protestovali jsme, pořádali manifestace a teď je to s dodávkami proudu přece jenom trochu lepší," tvrdí Ahmad Abdal Husajn. "Možná by Američani měli taky vyjít do ulic a zkusit demonstrovat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám