Hlavní obsah

Iráčané demonstrovali u české nemocnice v Basře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA/PRAHA

Dvouhodinovou demonstraci zažili ve středu odpoledne čeští vojáci u základny českého kontingentu v jihoirácké Basře. Na 1500 lidí dvě hodiny protestovaly proti údajnému hanobení Koránu, jehož se měli Češi podle místního duchovního dopustit. Všichni příslušníci kontingentu jsou v pořádku.

Foto: HZS ZLK
Článek

Situace v oblasti, v níž česká polní nemocnice působí, se podle ministerstva zatím nezklidnila, i když se od provokační akce oficiální irácká místa distancovala. Mimořádná bezpečnostní opatření, přijatá v pondělí, stále trvají.

Šajch Sabah Saidí obvinil Čechy z hanobení Koránu minulý týden, kdy byl poblíž nemocnice nalezen leták. Na textu se súrou z Koránu byl anglicky psaný hanobící nápis, který šajch připsal Čechům. Označil to za urážku islámu, žádal omluvu ve sdělovacích prostředcích a hrozil demonstracemi a násilím.

Saidí spolupracuje s šíitským radikálním hnutím Muktady Sadra. Tuto skupina podporuje Írán a kruhy, kterým jde o export íránské islámské revoluce do Iráku. Představitelé Basry se od aféry distancovali a při vyjednávání s Čechy zdůrazňují, že si váží pomoci, kterou nemocnice poskytuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám