Hlavní obsah

Bush jmenoval civilním správcem Iráku Paula Bremera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Irák má nového civilního správce. Americký prezident George Bush do této funkce jmenoval dlouholetého diplomata Paula Bremera, který je považován za jednoho z nejvýraznějších amerických odborníků na terorismus. Bremer tak bude nadřízeným penzionovaného generála Jaye Garnera, který dosud organizoval poválečnou obnovu Iráku.

Foto: Václav Rais

Kamera na Náměstí republiky

Článek

"Je to muž s velkými zkušenostmi, který úspěšně dotahuje do konce vše, do čeho se pustí," řekl Bush, který jmenování oznámil v úterý večer po jednání v Bílém domě s americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem, šéfem Pentagonu Donaldem Rumsfeldem a Bremerem. Hlavním úkolem civilního správce bude vést úsilí Spojených států k vytvoření demokratické vlády v Iráku a obnovit irácké hospodářství, uvedla agentura Reuters.

Jednašedesátiletý Paul Bremer, odborník na terorismus, má za sebou 23letou diplomatickou kariéru, kdy spolupracoval se šesti ministry zahraničí a proslul především svou uhlazeností, vlídností, ale také současně nesmiřitelností k teroristům.

Bremer bude nadřízeným také i Zalmaye Khalilzada, jenž dohlíží na vytváření nové irácké vlády. Podle tisku je jeho jmenování vítězstvím ministerstva zahraničí s tím, že Bremer vytvoří protiváhu konzervativcům v Pentagonu. Do Iráku odchází z poradní rady pro vnitřní bezpečnost prezidenta Bushe, kam byl jmenován loni v červnu, a zabývá se také poradenstvím v otázkách politického rizika při podnikání.

Zářivá kariéra

Do nejvyšší politiky se Bremer dostal v roce 1986, kdy jej bývalý prezident USA Ronald Reagan jmenoval šéfem odboru boje proti terorismu ministerstva zahraničí, kterému tehdy velel George Shultz. Nejvyšším poradcem v boji proti terorismu zůstal tři roky a poté pokračoval v podobné práci jako ředitel konzultační a poradenské společnosti Kissinger Associates, kterou vede bývalý šéf americké diplomacie Henry Kissinger. Americký týdeník Newsweek nedávno napsal, že Bremer pracuje právě v duchu bývalých ministrů zahraničí Henryho Kissingera a Jamese Bakera.

V září 1999 byl Bremer jmenován předsedou parlamentní komise pro boj proti terorismu. Legendárním se stal jeho projev na půdě Sněmovny reprezentantů v červnu 2000, ve kterém uvedl, že Spojené státy by mohly čelit nečekanému útoku zvenčí, podobnému tomu, jaký provedli Japonci na Pearl Harbor během druhé světové války. Po útocích na USA 11. září 2001 lakonicky konstatoval, že je "šokován, ale ne překvapen".

Bojovník proti terorismu

Přes uhlazené a diplomatické jednání je nesmiřitelným bojovníkem proti terorismu. "Tento boj nemůžeme vyhrát obranným způsobem... Musíme bojovat. Musíme zabít teroristy dřív, než oni zabijí nás," shrnul Bremer nedávno svou filozofii boje se světovým terorismem.

Bremer byl také vždy spojen s podnikovou sférou. Šéfoval několika firmám nebo seděl v jejich správních radách, byl členem poradních kolokvií a založil a je také prezidentem Nadace Lincoln-Douglass, která ve Washingtonu poskytuje stipendia středoškolským studentům. V říjnu 2001 stanul v čele společnosti Crisis Consulting Practise of Marsh Inc., která radí firmám v otázkách rizik hrozících z terorismu, přírodních katastrof nebo násilí na pracovišti.

Na poli diplomacie

Do diplomatických služeb vstoupil Bremer v roce 1966, po studiích na Yale, Harvardu a na Pařížské univerzitě. Diplomatická kariéra jej zavála například na americké ambasády v Afghánistánu, Malawi, Norsku nebo v Nizozemsku. V únoru 1981 nastoupil na ministerstvo zahraničí, kam si ho vytáhl Alexandr Haig coby výkonného tajemníka ministerstva.

Paul Bremer se narodil 30. září 1941 v Hartfordu ve státě Connectitut. Za svou diplomatickou činnost získal řadu státních vyznamenání. Hovoří francouzsky, norsky, nizozemsky a persky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám