Hlavní obsah

Blair odmítá, že nepomáhá unesnému Britovi

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair tvrdí, že dělá vše, aby se zachránil život uneseného Kennetha Bigleye. Ve středu v noci uvedl, že pokud se únosci spojí s vládou, okamžitě jim odpoví. Reagoval tak na obvinění ze strany uneseného muže. Na videu, odvysílaném ve středu televizí al-Džazíra, obvinil Blaira, že se mu nesnaží pomoci.

Foto: Aleš Ovesný

Halloween v Ostravě Svinově

Článek

Blair jeho obvinění odmítl: "(Únosci) se nás nepokusili kontaktovat. Pokud by tak učinili, ihned bychom na to reagovali. Oni se s námi nespojili a my je kontaktovat nemůžeme. Nevíme, kde jsou."

Zadržený Bigley na krátkém videozáznamu řekl: "Tony Blair lže. Vůbec se o mne nestará." Bigley, který byl v oranžovém mundůru zavřen v kleci, vyjádřil názor, že únosci ho nezabijí, pokud jim bude vyhověno a propustí se vězněné Iráčanky.

Únoscům poděkovali

Bigleyho bratr Philip a syn Craig připravili prohlášení pro únosce, které zveřejní arabská média:. "Domníváme se, že konečné rozhodnutí osvobodit ho je ve vašich rukou, v rukou lidí, kteří ho zadržují. Znovu vás žádáme o shovívavost. Propusťte mého otce... Děkujeme, že jste nám dali příležitost vidět, že žije."

Mluvčí ministerstva zahraničí k tomu uvedl: "Chtěli udělat prohlášení pro arabské sdělovací prostředky a my jsem jim dali k dispozici naše zařízení."

Bigleyho druhý bratr Paul krátce před zveřejněním záznamu al-Džazírou sdělil, že obdržel zprávu, ve které mu údajní únosci oznamují bratrovo brzké osvobození. Podle něj je text zveřejněný Zarkávího skupinou, která muže unesla, věrohodné: "Text obsahuje mnoho politických postojů, ale jeho podstatou je Kenova záchrana. Jeho formulace a stavba jsou tak složité, že jsem si na 90 procent jistý, že je původní."

Mluvčí britského ministerstva zahraničí byl skeptičtější: "Je vždy těžké ověřit autorství těchto sdělení, protože nikdy nevíte, zda nejsou dílem nějakého vtipálka z internetové kavárny."

Francouzští novináři mají být brzo propuštěni

Francouzští novináři Christian Chesnot a Georges Malbrunot jsou na základě dosažené dohody již připraveni na cestu do Bagdádu a čeká se jen na zajištění bezpečnostního koridoru americkou armádou, ujistil v úterý v noci vyjednavač Philippe Brett. Podle něj únosci za propuštění mužů výměnou nic neobdrželi.

Skandál v Itálii

V Itálii propukl skandál kolem údajného výkupného za propuštění unesených italských humanitárních pracovnic. Italský ministr zahraniční Franco Frattini, řekl, že za jejich propuštění nebylo zaplaceno nic, ale předseda zahraničně politického výboru italského parlamentu Gustavo Selva to zpochybnil.

Věří, že za jejich propuštění byl skutečně zaplacen milión dolarů a možná i více. Popření ze strany vlády bylo podle něj jen formální. Spekuluje se, že bylo součástí požadavků únosců, aby navenek působili lépe.

Reklama

Výběr článků

Načítám