Hlavní obsah

Belgický čůrající chlapeček svlékl protiválečný oblek

Novinky, Lenka Hloušková, Alexandr Petrželka, DPA
BRUSEL

Slavný belgický čůrající chlapeček Manneken Pis, který byl na protest proti válce v Iráku v pátek oblečen do slušivého aktivistického oblečku a na krku zavěšené cedule s jednoznačným poselstvím "Ne, v mém jménu", byl ve středu odstrojen a stal se tak opět obyčejným, názorově nevyhraněným občanem.

Foto: MZM
Článek

"Brusel podporuje protiválečné protesty," uvedl v prohlášení pro tisk zástupce starosty pro kulturu Henri Simons, jeden z "otců" netradiční akce. Soška měla být výrazně oděna jen přes uplynulý víkend, pro velký zájem turistů a veřejnosti se ale vše prodloužilo až do úterý.

Chlapeček má stovky oblečků

Manneken Pis má v šatníku kolem 600 kusů nejrůznějších oblečků, jež si obléká zhruba 300 dní v roce. Po zbytek dní zůstává tak, jak jej sochař stvořil - nahý. Zakázáno je jediné - jakákoli reklama. Politické názory jsou ale povoleny.

50 centimetrů vysoký panáček je vyhledávanou bruselskou památkou. Do zdejší fontány ležící jen několik metrů od hlavního náměstí Grand Palace močí už od roku 1619. Původně sloužil jako zásobárna vody pro případ požáru v centru města.

Spiderman odsoudil válku na okně 47. poschodí

Nápadité protesty proti válce se odehrávají také v jiných zemích světa. V tričku s nápisem Ne válce vyšplhal bez jakéhokoliv zajištění v úterý Francouz Alain Robert, známý díky svým riskantním kouskům jako Spiderman, na výškovou budovu na předměstí Paříže. "Chtěl jsem protestovat proti válce, protože podle mne nemá žádné oprávnění," stačil prohlásit ještě předtím, než ho na střeše 47poschoďové administrativní budovy ropného koncernu TotalFinaElf zatkla policie.

Bylo to poprvé, co Roberta k jeho extrémnímu výkonu motivovala politická situace. Pro potěchu a vlastní reklamu již vylezl např. na pařížskou Eiffelovku, newyorský Empire State Building a nejvyšší budovu světa Petronas Towers v malajsijském Kuala Lumpuru.

Nerozumné Američanky: muži, začněte myslet!

Ke spektakulárním formám protestů proti iráckému tažení USA a Británie se ovšem odhodlávají i zcela neznámí lidé. Ženy v domácnosti v USA, Británii a Austrálii, tedy poměrně prudérních zemích, vytvářejí svými nahými těly protiválečná hesla či symboly, nechávají se vyfotografovat a snímky pak publikují v místních médiích.

"Proč nahé? Aby nás bylo slyšet ve světě mužů," vysvětluje zakladatelka hnutí Nerozumných Američanek Donna Sheehanová. "Jsme frustrované bezmocí, jako dárkyně života víme, co je to obava o život nejbližších. Chceme muže přimět, aby začali myslet."

Spor o vlastenecké šátky

Zatím to však nadějně nevypadá. Policisté v "květinovém" San Francisku, kde v duchu vietnamské tradice před 30. a 40. lety dochází k největším protiválečným manifestacím, řeší problém vlasteneckých šátků s americkou vlajkou: z rozkazu nejvyššího policejního šéfa Alexe Fagana je muži zákona během zásahů proti demonstrantům nesmějí mít omotané kolem hlavy a své postoje k válce mohou vyjadřovat nanejvýš uniformou.

Olymp zahalil protiválečný transparent

Obyvatelé z okolí 2917 vysokého "sídla řeckých bohů" Olympu upevnili na úbočí transparent o velikosti 900 metrů čtverečních s nápisem "Zastavte válku", který je podle řecké televize viditelný ze vzdálenosti osmi kilometrů. "My, obyvatelé z úpatí posvátné hory tvrdíme, že samotný antický bůh války Áres (latinsky Mars) je proti této válce, protože je protiprávní," prohlásil mluvčí mírové organizace z městečka Litohoro.

Reklama

Výběr článků

Načítám