Hlavní obsah

Americký voják nebude souzen za zabití zraněného Iráčana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Příslušník americké námořní pěchoty, který v listopadu loňského roku zastřelil v mešitě ve Fallúdži zraněného a neozbrojeného Iráčana, nebude obžalován. Oznámili to ve čtvrtek představitelé Pentagonu.

Článek

Čin vojáka natočil 13. listopadu 2004 kameraman Kevin Sites pracující pro americkou televizní stanici NBC. Dvoustránková zpráva z Pentagonu dnes uvádí, že nejmenovaný desátník jednal v sebeobraně a v souladu s pravidly.

Obhajoba poukazovala na to, že vojáci byli před útokem výslovně varováni, že povstalci mohou předstírat zranění či smrt a po přiblížení vojáků odpálit nálože. Voják tedy jednal v souladu s instrukcemi, které příslušníci námořní pěchoty před akcí dostali, a se zákony ozbrojeného konfliktu, konstatoval velitel 1. divize námořní pěchoty generál Richard Natonski.

Desátník spolu s dalšími vojáky pronikl do mešity, odkud byly američtí vojáci ostřelováni. Na místě bylo pět zraněných rebelů. Jednoho z nich obviněný a nyní očištěný desátník zastřelil. Záběry odvysílané NBC ukazují, že zraněný muž ležel na zemi, nehýbal se a nemohl se ani bránit.

Případ bude dále šetřen, protože v těle Iráčana byla nalezeny i kulky pocházející z další zbraně.

Američané čelí v Iráku obvinění ze zabíjení zraněných rebelů poměrně často. Naposledy Pentagon v prosinci 2004 uznal vinným z vraždy vojáka Johnyho Horneho (30), který se přiznal k vraždě těžce zraněného šestnáctiletého Iráčana v Bagdádu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Vzpoura ve věznici Abú Ghrajb: 2 mrtví

V obávané věznici Abú Ghrajb zemřeli ve čtvrtek ráno dva zadržovaní Iráčané. Pět dalších mužů bylo zraněno. Pentagon krveprolití označil za důsledek...

Výběr článků

Načítám