Hlavní obsah

Americký specialista na miny dezertoval

Novinky, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UMM KASR

Příslušníci americké námořní pěchoty v jihoiráckém Umm Kasru se v noci na neděli ocitli v rozpacích po zjištění, že jeden z jejich nejcennějších spolupracovníků zřejmě dezertoval. Takoma, delfín z Atlantického oceánu, který pomáhal v přístavu vyhledávat miny, byl v té době 48 hodin nezvěstný.

Článek

Jeho ošetřovatel Taylor Whitaker krátce předtím pyšně předváděl Takomovy dovednosti a chlubil se, že tento dvaadvacetiletý delfín patří mezi nejrozmazlovanější členy amerických ozbrojených sil. Dostává speciální stravu, podrobuje se pravidelným lékařským prohlídkám a má vlastní koutek pro spaní, což je víc, než se dá říct o naprosté většině amerických vojáků, kteří žijí ve velmi skromných, stísněných podmínkách.

"Proč by měl utíkat, když u nás má to nejlepší jídlo a denní prohlídky?" holedbal se Whitaker krátce před Takomovým zmizením. Později se snažil situaci zlehčit: "Čtyřiadvacet hodin absence není nic neobvyklého. Možná si našel nějakou společnost," dodal nervózně pro britský deník The Times. Delfín se však neobjevil ani po 48 hodinách, přestože ho jeho ošetřovatel volal jménem a nabízel mu jeho oblíbené ryby.

Reklama

Související témata:

Související články

Delfíny cvičil slovenský software

Při výcviku delfínů, které pomáhají hledat miny ve vodách poblíž jihoiráckého přístavu Umm Kasr, využívá americká armáda speciální slovenský software....

Výběr článků

Načítám