Hlavní obsah

Američané vzali Iráčanům parky

Právo, Břetislav Tureček
BAGDÁD

Vyrazit si v pátek s rodinou do parku, rozložit deku a sledovat hrající si děti patří v mnoha oblastech Středního východu k oblíbeným kratochvílím jediného volného dne pracovního týdne. Jenže minulý čas je na místě: v drtivé většině parků v irácké metropoli totiž k nelibosti obyvatel rozbily provizorní ležení okupační jednotky.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Na severním okraji Bagdádu býval na břehu Tigridu rozsáhlý park s jezerem plným barevných ryb, tenisovými kurty, restauracemi a vyhlídkovou věží. Dnes však ve vstupu brání betonové zátarasy s nápisem Ostrov banditů a zahrady se staly základnou americké 37. obrněné divize, která si říká právě Bandits.

"Situace na ostrově je stejná jako v 90 procentech ostatních veřejných parků v Iráku - staly se americkým vojenským ležením," řekl šéf správy iráckých parků Ghazí Salmán reportérovi Institutu pro informace o válce a míru.

Uzavřenými vojenskými zónami se tak stala i letoviska na jezerech Habbáníja a Sarsár či park kolem bagdádského Památníku mučedníků a jediným velkým parkem přístupným veřejnosti zůstala zoo.

Některé parky zabral už exprezident

Bagdáďané pamatují i lepší časy než bezprostředně před příchodem Američanů. Mnoho oblastí na březích Tigridu totiž zabrala už před lety vláda svrženého prezidenta Saddáma Husajna a postupně na nich vybudovala rozsáhlé komplexy prezidentských paláců nepřístupných veřejnosti stejně, jako jsou dnes parky.

Bagdádský ostrov ale býval se svými restauracemi a atrakcemi obzvlášť oblíbený. "O svátcích a při podobných příležitostech přicházelo i 50 tisíc lidí za den," tvrdí Džásim Muhammad ze správy parku. Dnes se však zaměstnanci obávají, že ani kýžený odchod Američanů neumožní obnovit jeho zašlou slávu.

Krátce před jarní válkou se v něm usadila irácká armáda a zábavní centrum se tak stalo cílem amerických náletů. Po kapitulaci iráckých sil dílo zkázy dokončili samotní Bagdáďané, kteří ostrov zcela vyplenili, přičemž bez povšimnutí nenechali ani zavlažování trávníků. Američané založili tábor až o šest dní později.

Parky jako znak normálního života

"V Bagdádu není jiné místo, které by obyvatelům poskytovalo srovnatelné útočiště, jako ostrov," říká ředitel objektu Násir Ghanem. "Teď jsou tu ale Američané," dodává. Okupační vojáci se prý sice snaží s Iráčany spolupracovat na obnově ostrova, například trávníky a stromy ale mezitím zcela seschly.

"Potřebujeme podobná místa k rekreaci," řekl IWPR středoškolák Hasanajn Daúd. "Ostrov je důležitým prostředkem k návratu do normálního života."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám