Hlavní obsah

Američané ve Fallúdži opět stříleli do davu

Novinky, ČTK, ananova.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLÚDŽA

Pouhý den po americké střelbě na irácké civilisty ve městě Fallúdža došlo na stejném místě k podobnému incidentu. Katarská televize al-Džazíra hlásí dva mrtvé, zpravodajský server Ananova jednu oběť střelby Američanů do davu. Pentagon se zatím k události nevyjádřil.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Personál nemocnice ve Fallúdži podle Ananovy sdělil, že zahynul 30letý muž a 16 dalších osob muselo být ošetřeno. Zpráva o zraněních na americké straně není k dispozici.

Vojáci podle Ananovy stříleli do davu asi tisíce Iráčanů, kteří pochodovali po hlavní ulici města na protest proti prvnímu případu palby do lidí a zastavili se před velitelstvím amerických jednotek působících ve Fallúdži ležící asi 50 km západně od Bagdádu. Nesli transparenty odsuzující pondělní útok.

Podle svědků pak někteří demonstranti začali házet kameny a boty na objekt velitelství (někdejší kancelář svržené Husajnovy strany Baas). Američané zevnitř budovy následně spustili palbu. Iráčané se rozprchli a na ulici zůstali ležet dva muži, pro které se několik lidí vrátilo, aby je z místa odnesli.

Al-Džazíra hlásí dva mrtvé

"Při demonstraci někteří mladí lidé začali obtěžovat americké síly. Ty zahájily palbu na dav. Dva civilisté byli zabiti a čtyři zraněni," řekl zpravodaj al-Džazíry z místa střetu.

Uvedl, že demonstranti oslavovali rozhodnutí amerických vojáků opustit místní školu. Proti jejímu obsazení protestovali v noci na úterý účastníci předchozí demonstrace, při které Američané za podobných okolností jako dnes zabili nejméně 13 osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám