Hlavní obsah

Američané prý budou v Iráku až 5 let

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američtí senátoři ze zahraničního výboru se včera shodli, že by armáda Spojených států měla zůstat v podrobeném Iráku až 5 let. Ve svém usnesení mimo jiné uvedli, že neexistují důkazy o smrti hlavních představitelů svrženého režimu, jimiž jsou Saddám Husajn a jeho synové.

Foto: Jaroslav Stejný
Článek

"Myslím si, že naše jednotky musí v Iráku s ohledem na tamní současnou politickou i ekonomickou situaci zůstat. Konkrétní dobu odhaduji na 3 až 5 let," uvedl demokratický senátor Joseph Biden.

Zahraniční výbor dále vyzval prezidenta USA George W. Bushe, aby upřesnil nezbytné náklady na obnovu válkou zničené země a zvýšil bezpečnost nasazených jednotek v Perském zálivu. "Musí tu existovat jasná pravidla, a to jak pro prezidenta, tak pro každého z nás. Budoucnost Iráku musí být jasná," uvedl navíc senátor Richard Lugar s tím, že reálnější údaj pobytu Američanů v Iráku odhaduje spíše na 5 let.

"Prezidentovy pokyny týkající se pobytu v Perském zálivu počítají se zatím neurčitým obdobím. Jednoduše řečeno, zůstaneme tak dlouho, jak to bude nutné," řekl k plánům Bílého domu jeho mluvčí Ari Fleischer. "Vše je ale otevřené," doplnil. Washington dále přiznal, že i do budoucna počítá v Zálivu s nasazením tisíců vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Spojenci udeřili na Saddámův konvoj

Američtí vojáci zaútočili minulý týden raketami na konvoj, v němž měl jet svržený irácký diktátor Saddám Husajn a jeden z jeho synů, pravděpodobně Udaj....

USA formuje v Iráku novou armádu

Spojené státy v pondělí oznámily svůj plán vytvořit novou iráckou armádu. Ozbrojené složky by měly během příštích několika let plně nahradit koaliční síly...

Výběr článků

Načítám