Hlavní obsah

Američané propustili 315 Iráčanů z věznice Abú Ghrajb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/KODAŇ

Američané začali v pátek propouštět vězně z bagdádského vězení Abú Ghrajb. Celkem propustili 315 lidí z 3800 umístěných ve věznici Abú Ghrajb, kde byli iráčtí vězni týráni americkými dozorci. Další dva z Američanů obviněných z týrání vězňů stanou před soudem příští čtvrtek.

Foto: Zuzana Žáčková

Svět deskových her

Článek

Propuštěné Iráčany odváželi z věznice, která stojí mimo metropoli, autobusy do města, kde je očekávají příbuzní. Podle CNN není jasné, zda propouštění souvisí s návštěvou amerického ministra obrany ve věznici. Propuštění zajatců je zdůvodněno snahou snížit počet lidí vězněných v Abú Ghrajb.

Nový velitel vězeňských složek americké armády v Iráku, generálmajor Geoffrey Miller uvedl, že plánuje současný počet 3 800 vězňů v Abú Ghrajb snížit na 1500 až 2000.

Věznici ve čtvrtek při své jednodenní návštěvě Iráku navštívil americký ministr obrany Donald Rumsfeld, který čelí kritice kvůli týrání a ponižování vězněných Iráčanů. Na vlastní oči se chtěl seznámit se situací. Na závěr uvedl: "Strávili jsme den hovory s lidmi a viděli kroky, které byly učiněny, aby se tyto případy zneužívání nemohly opakovat."

Tři vojáky obviněné z týrání čeká příští týden soud

Americká armáda oznámila, že další dva vojáci obviněni z týrání iráckých zajatců, seržanti Ivan Frederick a Javal Davis, stanou před soudem ve čtvrtek. Už o den dříve bude souzen vojenský policista Jeremy Sivits.

Obžaloba viní Fredericka a Davise ze špatného zacházení s vězni ve věznici Abú Ghrajb, ze zanedbání služebních povinností a z napadení. Frederick je navíc obviněn z obscénnosti, protože pozoroval vězně při sexuálním aktu, Davis zase z falešného svědectví. Vojenský policista Sivits je též obviněn ze špatného zacházení se zadrženými.

Obviněni jsou nově další čtyři američtí vojáci. Je mezi nimi také LynndieEnglandová, která na jedné z fotografií táhne na vodítku nahého Iráčana. Denverské televizi Englandová v úterý řekla, že rozkazy, jak na fotografiích pózovat, dostala od nadřízených. Velitelům se prý snímky líbily a vojáky za ně chválili. Usvědčeným vojákům hrozí až patnáctiletý trest odnětí svobody.

Dánské sestry prý viděly umřít umučeného Iráčana

Dvě dánské zdravotní sestry údajně byly svědky, jak britští vojáci brutálně utýrali iráckého zajatce. Oznámilo to ve čtvrtek dánské ministerstvo obrany. Podle ministerstva zdravotní sestry pracovaly loni v září v polní nemocnici v Basře, která je pod britskou správou. Do nemocnice jim Britové jednou přivezli dva irácké muže. Těžká zranění, jimž jeden podlehl, jim měla být způsobena při výslechu.

Zdravotní sestry případ okamžitě nahlásily právní poradkyni dánské armády, která má v okolí Basry na 500 vojáků. Na dánské ministerstvo obrany se ale jejich svědectví dostalo až nyní. Zpoždění nechává prošetřit dánský ministr obrany Sören Gade .

Reklama

Související témata:

Související články

Bush lituje týráných Iráčanů

Lítost nad ponižujícím týráním iráckých vězňů vojáky USA v bagdádské věznici vyjádřil ve Washingtonu americký prezident George Bush při jednání s jordánským...

Výběr článků

Načítám