Hlavní obsah

Američané jsou připraveni osvobozovat rukojmí silou

Právo, Novinky, ČTK, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BAGDÁD

Spojené státy jsou ochotny osvobozovat rukojmí v Iráku vojenskou silou. Napřed ale potřebují souhlas země, ze které rukojmí pocházejí. Řekl to ve čtvrtek ČTK ve Washingtonu první náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage k situaci tří českých novinářů, kteří jsou stále nezvěstní po únosu ve střední části Iráku.

Foto: Kateřina Ostradecká

Zpěvačka Jana Lota vystoupila ve Vzdělávacím a kulturním centru Klášter Broumov.

Článek

Řekl, že neví o žádné výslovné a konkrétní žádosti české vlády v tomto směru, kterou považuje za samozřejmou podmínku zásahu.

"Pokud máme informaci, kde se ti lidé (rukojmí) nacházejí, jsme ochotni vést vojenskou operaci, abychom je osvobodili. Musíme si ale uvědomit, že takové vojenské operace jsou pro rukojmí velmi nebezpečné," vysvětlil dále Armitage.

Velvyslanec: Novináři jsou zadržováni 

"Můžeme potvrdit, že jsou zadržováni nějakou skupinou," řekl v České televizi velvyslanec České republiky v iráku Martin Klepetko. "Největší komplikací je však navázat přímý kontakt s únosci," řekl. Podle jeho sdělení však prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by byli uneseni stejnou skupinou, která unesla čtyři Italy, z nichž byl jeden ve středu popraven. [celá zpráva]

Pokračujícím mlčením únosců není prozatím vážně znepokojeno české ministerstvo zahraničí. Uvedl to náměstek úřadu Petr Kolář s tím, že i v případě "zadržovaných Japonců trvalo čtyři dny, než skupina sdělila japonským úřadům své požadavky".

Ministerstvo zahraničí však nemá stoprocentní jistotu, že jsou čeští občané naživu. "Stále nejsou důkazy, ze 3 čeští novináři unesení v Iráku žijí," uvedl ve čtvrtek doslova Kolář. Svědčí o tom prý jen indicie, které rovněž naznačují, že kauza má politické pozadí.

Zmizeli v sobotu

Češi se pohřešují už pátý den. Pracovníci České televize Michal Kubal a kameraman Petr Klíma, redaktor Radiožurnálu Vít Pohanka zmizeli na cestě z Bagdádu do jordánského Ammánu 11. dubna.

Od té doby o sobě nedali vědět ani zaměstnavatelům, ani svým blízkým. Po zmizelých pátrají iráčtí policisté, ale také zaměstnanci americké FBI.

Stručné vizitky:

Michal Kubal (27 let): reportér, od září 2003 vedoucí zahraničního zpravodajství ČT. Působil v Bosně a Hercegovině, Kosovu, Makedonii, Jugoslávii, Albánii, Pákistánu i Afghánistánu. Nositel Ceny Ferdinanda Peroutky. Vystudoval Fakultu sociálních věd UK.

Petr Klíma (40 let) - kameraman, často spolupracoval s Kubalem. Společně dostali v květnu 2003 i mimořádnou Novinářskou křepelku za zpravodajství z Iráku. Do ČT přišel Klíma v roce 1988, o 6 let později odešel do Primy, koncem 90. let se vrátil.

Vít Pohanka (37 let) - zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu. V minulosti působil v české sekci BBC, spolupracoval i s ČT, pracoval pro UNESCO. V dubnu 2003 byl mezi 4 finalisty konkurzu na šéfredaktora stanice ČR 1 - Radiožurnál.

Zdroj: ČT/ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám