Hlavní obsah

Američané čelí v Iráku desetitisícům povstalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Americká armáda čelí v Iráku asi 15 000 až 17 000 povstalců, z nichž valnou většinu tvoří sunnité, především stoupenci svrženého prezidenta Saddáma Husajna a členové jeho strany Baas. Televizi CNN to v úterý řekl nejmenovaný vysoký představitel americké armády.

Foto: Lenka Hatašová

Autorka knihy Návrat z minulosti Martina Kolísková a její dcera Lenka

Článek

Přibližně 5000 až 7000 povstalců jsou podle něj vycvičení bojovníci. Zbytek tvoří lidé, kteří rebelům poskytují materiální podporu a úkryt, příležitostní pomocníci a zločinci.

Ze zahraničí přišlo do Iráku podle něj na 500 bojovníků. Militantní jordánský terorista abú Musá Zarkáví má na tisíc ozbrojených příznivců.

Čísla jsou asi třikrát vyšší, než jaká uváděl v listopadu 2003 tehdejší velitel amerických jednotek generál John Abizaid. Ten mluvil o tom, že v Iráku je na 5000 rebelů.

Kongres chce znát sílu rebelů

Čísla získala CNN poté, co byl Pentagon v Kongresu kritizován, že neuvádí sílu rebelů. Po volbách poslanci naléhají na velení armády, aby zveřejnilo odhady, jak je povstání v Iráku silné.

Minulý týden kritizoval republikánský senátor John McCain při slyšení ve vojenském výboru předsedu sboru náčelníků štábu Richarda Myerse: "Myslím, že Američané by měli vědět, jak silnému nepříteli čelíme." Myers uvedl, že čísla známá jsou, ale musejí být teprve vyhodnocena.

Představitel americké armády CNN sdělil, že v bojích padlo na 10 000 až 15 000 rebelů, z toho 3000 ve Fallúdži. Americké ministerstvo obrany však upozorňuje, že je obtížné trendy v počtu povstalců sledovat, těžko se zjišťují přesné počty padlých a noví stoupenci nahrazují zabité.

Nové útoky v Iráku

Ozbrojená skupina rebelů v úterý unesla v Bagdádu vysokého úředníka ministerstva vnitra Rijáda Gattu Ílavího. Vyvlekli ho z automobilu v jižní čtvrti metropole.

V Basře na jihu země byl zase včera zavražděn spolu se svým desetiletým synem dopisovatel proamerické televize Al-Hurra. Tato satelitní stanice vysílá v arabštině, ale financují ji Spojené státy. Byla založena jako protějšek arabských televizí Al-Džazíra a Al-Arabíja, které Washington kritizoval za zaujaté zpravodajství z Iráku. Al-Džazíra nyní z Iráku vysílat nesmí.

V centru Sámarry zahynuli při pumovém atentátu čtyři policisté a dva byli zraněni.

Poblíž severoiráckého Kirkúku v úterý sabotéři zaútočili raketami na plynovod a poničili jej. Jde o druhý podobný útok za poslední tři dny. Podle ministerstva ropného průmyslu připravily útoky na ropovody, terminály a rafinérie od invaze v roce 2003 Irák o osm miliard dolarů (asi 18,4 mld. Kč).

Italská novinářka prý žije

Italský deník Il Manifesto oznámil, že má zprávy, podle nichž je jeho reportérka Giuliana Sgrenová unesená v Iráku stále na živu. Zmizela v pátek před univerzitou v Bagdádu. [celá zpráva]

V úterý se na internetu objevila informace, že ji únosci zabili.

Reklama

Související témata:

Související články

Basra: nálož zabíjela irácké vojáky

Nejméně tři iráčtí vojáci byli v sobotu zabiti při explozi nastražené nálože, která vybuchla v jihoiráckém městě Basra. Informovaly o tom britské vojenské...

Výběr článků

Načítám