Hlavní obsah

Fenomén zvaný nositelná elektronika

Novinky, mif

Nositelná elektronika je fenoménem dnešní doby. Desítky malých přístrojů určených ke každodennímu nošení zaplavily i tuzemské obchody a celá řada dalších se chystá do prodeje.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Nejrůznější fitness náramky, sporttestery či brýle ukrývající televizor jsou na trhu již několik let. Větší popularity se ale dočkávají tyto přístroje až v posledních letech, což je zásluha i samotných výrobců – na trh přinášejí stále další novinky.

Nositelná elektronika má různá zaměření. Například fitness náramky se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů, a dokonce v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotnou funkcí.

Postupně se začíná rozšiřovat i trh s chytrými brýlemi, které také do jisté míry přebírají funkce chytrých telefonů. Tento segment trhu je však zatím v plenkách. Současné brýle nebo helmy, které se v Česku prodávají, dokážou fungovat pouze jako sofistikovanější monitor.

Virtuální a rozšířená realita

U podobných helem a brýlí je potřeba rozlišovat pojmy virtuální a rozšířená realita. Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Na virtuální realitu vsadil například herní gigant Sony, který již od loňského roku nabízí speciální headset zvaný PlayStation VR, jenž je taktéž určený pro televizní konzole. Pro hraní na klasických počítačích jsou pak určeny například helmy Oculus Rift a HTC Vive.

Brýle pro rozšířenou realitu vyvíjí zase společnost Microsoft. V obchodech je však zatím ještě není možné zakoupit.

Analytici předpovídají segmentu nositelné elektroniky zářnou budoucnost. Do roku 2020 trh podle společnosti Deloitte vzroste desetinásobně na 100 miliónů zařízení.

Samsung Gear IconX: bezdrátově na hudbu i sport

Gear IconX může na první pohled připomínat obyčejná sportovní sluchátka, která proti konkurenčním modelům vynikají snad jen bezdrátovou konektivitou – kabelem není dokonce propojeno ani pravé sluchátko s levým.

Foto: rim, Novinky

Samsung IconX (2017)

Foto: rim, Novinky

Samsung IconX

Ve skutečnosti jde však o sofistikované zařízení, které dokáže přehrávat hudbu nejen z připojeného smartphonu, ale také tu uloženou přímo ve sluchátkách. Sportovní nadšence potěší také jistě zabudovaný osobní trenér.

Sluchátka jsou mimochodem tak inteligentní, že sama dokážou rozpoznat, zda se věnujete chůzi nebo joggingu, a zaznamenávají čas, vzdálenost a spálené kalorie. Funkce osobního běžeckého trenéra vám pomůže, abyste vytrvali a zůstali soustředěni i přes překážky. Jedním dlouhým stiskem ji aktivujete. A po skončení tréninku přenesete své výsledky do telefonu jednoduchou synchronizací s aplikací S Health.

Tím se rovnou dostáváme i k tomu, jak se sluchátka ovládají. Vnější strana sluchátek je v podstatě dotyková plocha. Tahem nahoru nebo dolů tak můžete upravovat hlasitost, dvojitým poklepáním zase pustit další skladbu. Obslužný software uživatele naučí všechna gesta používat.

  • Klady: bezdrátový provoz, osobní trenér
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 5990 Kč

Apple Watch series 3: nejpopulárnější na trhu

Trhu s nositelnou elektronikou kraluje společnost Apple. Je to zásluha především chytrých hodinek Apple Watch series 3, které si po celém světě koupily loni před Vánocemi milióny lidí.

Apple Watch series 3Video: archív výrobce

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 3

Trojka proti předchozí generaci nabízí navíc především integraci LTE konektivity, takže se novinka vůbec poprvé v historii obejde i bez iPhonu. S hodinkami je díky tomu možné klidně i volat, posílat zprávy a přistupovat na internet. Tento model je ale logicky dražší a bohužel zatím není v Česku dostupný, protože žádný operátor ještě nepodporuje danou technologii – tzv. elektronické SIM karty.

Zakoupit je nicméně možné sérii tři bez zabudovaného LTE modemu. A ta nabízí všechny přednosti jako dražší model s internetovou konektivitou, pochopitelně tedy až na technologii připojení.

Vzhledrm se novinka velmi podobá předchozím generacím, jedinou markantnější změnou je červeně zbarvená korunka. Výraznějšího vylepšení se však dočkaly vnitřní součástky, hardware je u novinky citelně výkonnější než u loňské dvojky.

  • Klady: vyšší výkon než u předchůdce, intuitivní ovládání
  • Zápory: v Česku se neprodává LTE verze
  • Cena: od 9800 Kč

HTC Vive Pro: vstupenka do virtuálního světa

Virtuální helma HTC Vive Pro je vybavena OLED displeji s celkovým rozlišením 2880 x 1600 pixelů. Rozlišení se tak v porovnání s předchozím modelem zvýšilo o více než 70 %, což je v praxi rozhodně znát. Patrně nejvíce při čtení textů ve virtuálním světě.

HTC Vive ProVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

HTC Vive Pro

Není žádným tajemstvím, že intenzitu zážitku z virtuální reality výrazně ovlivňují i sluchové vjemy. Proto je nový Vive Pro opatřen integrovanými sluchátky s vysokým výkonem a vestavěným zesilovačem.

Nový je také systém uchycení headsetu na hlavě uživatele. Nabízí lepší rozložení hmotnosti, snadné nastavení velikosti pomocí kruhového dotahování, a celkově tedy zvýšený komfort – alespoň v porovnání s předchůdcem.

Mezi další vylepšení patří také dva mikrofony s aktivním potlačením okolního hluku a duální kamera umožňující pohled do reálného světa. Ta je navíc k dispozici i vývojářům, kteří ji mohou využít k rozšíření jejího obsahu.

  • Klady: příjemná ergonomie, vysoké rozlišení displeje
  • Zápory: bez výkonného PC se headset neobejde
  • Cena: 22 300 Kč

E-vone Classic: boty, které nahlásí pád

Chytré boty od společnosti E-vone jasně ukazují, jakým směrem se bude nositelná elektronika v dohledné době vyvíjet.

Chytré boty jsou k dostání v několika různých designech, a to v provedení pro dámy i pány. Fungují velmi jednoduše. Mají zabudovaný slot se SIM kartou, díky kterému mohou informovat o své poloze prakticky kdekoli na světě.

Foto: rim, Novinky

Chytrá bota od společnosti E-vone

Foto: rim, Novinky

Chytrá bota od společnosti E-vone

Pokud je to potřeba, mohou zvolené kontakty ověřovat polohu majitele. Stejně tak ale mohou být zabudované senzory využity k počítání kroků, mapování výletů apod.

Zajímavé je nicméně to, že tenisky, elegantní i pracovní boty od francouzského výrobce mají v sobě zabudovánospeciální zařízení, jež je schopno detekovat pády. Ve chvíli, kdy taková situace nastane, odešlou boty pomocí vložené SIM karty automaticky volání SOS na zvolené kontakty či asistenční službu.

Primárně jsou tedy chytré boty určeny pro starší jedince a dělníky na stavbách. Stejně tak je ale mohou využít lidé, kteří často cestují a potřebují svým blízkým o sobě dávat vědět – v případě nějaké nehody.

  • Klady: v krizových situacích jsou chytré boty nedocenitelné
  • Zápory: prodávat se začnou až ve druhé polovině roku
  • Cena: cca 4000 Kč

Fitbit Ace: pohyb dětem

Ve dnešní přetechnizované době není vůbec jednoduché donutit děti k pohybu, často totiž dávají přednost televizi, počítačům a dalším lenošivým kratochvílím. Podle World Health Organization vzrůstá míra dětské obezity, přičemž dvě ze tří dětí jsou neaktivní každý den.

Náramek Fitbit Ace se však snaží toto změnit. Byl navržen pro mladistvé od osmi let, u kterých automaticky zaznamenává denní aktivitu i spánek.

Foto: archív výrobce

Fitbit Ace

Foto: archív výrobce

Fitbit Ace

Náramek dokáže automaticky zaznamenat počty kroků a aktivního pohybu během sportu každý den. Je schopen svým majitelům připomínat, že se mají pravidelně hýbat – motivuje k ujití alespoň 250 kroků každou hodinu decentním upozorněním.

Děti zároveň i povzbuzuje, aby dosáhly svých cílů tím, že jsou odměněny zábavnými a sběratelskými odznaky, které mohou vidět v obslužné aplikaci v chytrém telefonu, kterou je pochopitelně možné stahovat zdarma.

V aplikaci se zároveň zobrazují i nejrůznější výzvy, kdy mohou jednotlivci soutěžit s dalšími členy domácnosti nebo svými kamarády v tom, kdo bude dosahovat lepších výsledků.

  • Klady: motivace dětí k pohybu
  • Zápory: kromě náramku potřebuje dítě i chytrý telefon
  • Cena: 2000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám