Hlavní obsah

Kyberzločinci útočí na PC i mobily. Jak se bránit?

Novinky, mif

Chytré telefony a tablety bývají, podobně jako klasické počítače, terčem útoku počítačových pirátů. Je tedy velmi důležité je před kybernetickými nájezdníky chránit úplně stejně jako klasické počítače. Existují přitom i programy, které se nabízejí úplně zadarmo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační fotografie

Článek

Ještě před pár lety bylo možné rozeznat virus na první pohled, protože první škodlivé programy byly naprogramovány tak, aby mazaly data, nebo dokonce zablokovaly celý operační systém. Moderní viry se ale snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a potají otevírají zadní vrátka pro útočníka.

A to platí jak o škodlivých kódech pro klasické počítače, tak o záškodnících cílících na tablety a smartphony.

Bez antiviru tak nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každé zařízení – obzvláště ta připojená k internetu – by tak mělo být vybaveno bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.

Antivirus by měl být samozřejmostí na klasických počítačích, tabletech i mobilech. Sluší se nicméně podotknout, že některé nezvané návštěvníky dokážou odhalit jenom speciální programy. Jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.

Těžařské viry

Velké popularitě se mezi kyberzločinci v poslední době těší tzv. těžařské viry. Představují pro ně totiž relativně jednoduchý způsob, jak si vydělat peníze. Tito nezvaní návštěvníci využívají výkon procesoru nebo grafické karty pro těžbu různých virtuálních mincí, které mohou následně počítačoví piráti směnit za skutečné peníze.

Vůbec nejrozšířenějším těžařským virem je CoinHive. Ten implantuje JavaScript, který využívá procesor koncových uživatelů a negativně ovlivňuje výkon stroje těžbou kryptoměn. Kyberzločinci mohou využít pro těžbu kryptoměn až 65 % celkových zdrojů CPU koncového uživatele, aniž by o tom věděl.

Podobných těžařských virů přitom existují podle nejstřízlivějších odhadů stovky. Uživatelé by se tedy před nimi měli mít rozhodně na pozoru. Zpozornit se vyplatí ve chvíli, kdy je chlazení počítače příliš hlučné, nebo je celý stroj nezvykle pomalý – právě v takových případech na jeho pozadí zpravidla pracují těžařské viry.

Eset Family Smart Security: zatočí s hackery

Balík bezpečnostních aplikací Eset Family Smart Security, který je aktuálně dostupný už v jedenácté verzi, se snaží ochránit nejen stolní počítače, ale také mobilní telefony a počítačové tablety. Obsahuje antispyware, osobní firewall, antispamový filtr či například antivirus.

Foto: archív tvůrců

Eset Smart Security

Různých funkcí je v balíku nespočet. Kdybychom mohli vyzdvihnout jednu nejužitečnější, pravděpodobně by šlo o vychytávku zvanou AntiTheft, která se snaží zamezit krádežím a ztrátám počítačů.

Posloužit tak může například, pokud budete pohřešovat svůj notebook. Jednoduše se stačí přihlásit do on-line portálu služby a nechat si svůj stroj ukázat na mapě. Vyzkoušet Eset Family Smart Security je možné zdarma, plná licence pro celou rodinu pak vyjde na 1600 Kč.

V prodeji je ještě o stovku levnější balík zvaný Eset Smart Security, který je určen pro jeden počítač. Ten však nenabízí nástroje pro zabezpečení tabletů a mobilů.

Ad-Aware Pro Security: jednoduchá obsluha

Odstranit většinu počítačové havěti stisknutím jednoho jediného tlačítka dokáže program Ad-Aware Pro Security. Ten si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koňmi, dialery, keyloggery i hijackery.

Foto: archív tvůrců

Ad-Aware Pro Security

Úspěšnost programu v odstraňování počítačového smetí je podle testů velice vysoká. Hledání nezvaných návštěvníků je však velmi důkladné, a tudíž i zdlouhavé, což může v některých situacích nepříjemně snižovat výkon počítačové sestavy.

Nevhodné je tak jeho nasazení na pomalejších strojích, jako jsou malé a levné netbooky.

Avira Mobile Security: jde to i zadarmo

Pokud sáhnete po levnějším balíku od Esetu, který neobsahuje zabezpečení mobilních zařízení, případně jiném konkurenčním řešení, můžete chytré telefony a počítačové tablety ochránit před škodlivými kódy pomocí antivirového programu Avira Mobile Security.

Foto: archív tvůrců

Avira Mobile Security

Ten na zmiňovaných zařízeních funguje v podstatě úplně stejně jako antivirové aplikace na klasických stolních počítačích. Dokáže tedy monitorovat soubory proudící ze zařízení a do něj, a pokud narazí na podezřelý nebo infikovaný soubor, uživatele na to upozorní. V zachytávání hrozeb je přitom podle zkušeností uživatelů nástroj od společnosti Avira poměrně úspěšný.

Tento bezplatný antivirus toho ale umí daleko více. V případě ztráty zařízení jej dokáže najít a ukázat jeho umístění na mapě, přístroj však musí být připojen k internetu. Pokud nejde z nějakého důvodu získat zařízení zpět, je možné jej na dálku zamknout, nebo dokonce i vymazat.

  • Kde stahovat: internetové obchody s mobilními aplikacemi Apple iTunes a Google Play

ZoneAlarm free: zeď proti kybernetickým nájezdníkům

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován ve Windows. Jeho hlavní úkol je stejný, bránit počítač proti nezvaným návštěvníkům. Program je velice jednoduchý na obsluhu a neustále běží na pozadí operačního systému, přesto je jeho přínos nepopiratelný.

Foto: archív tvůrců

ZoneAlarm free

Uživatel si u něj může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. Tím, že neustále běží na pozadí a v podstatě sleduje neustále síťovou komunikaci, může občas vytěžovat hardware počítače, a dokonce i zpomalovat připojení. To je daň za bezpečí. V placené verzi navíc dokáže Zone Alarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy nebo vyhledat zdroj útoku.

Anti-keylogger: odhalí neodhalitelné

Některé škodlivé kódy si hrají s uživateli na schovávanou. Řeč je například o programech, které zaznamenávají stisk kláves. Ty se snaží zůstat co nejdéle v utajení, aby mohly odchytávat přihlašovací údaje a další citlivé informace.

Foto: archív tvůrců

Anti-keylogger

Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například Anti-keylogger.

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. Ve zdarma dostupné verzi ukáže, kde se škodlivý program nachází. Smazat ho je ale nutné ručně, protože vyřadit záškodníka z provozu dokáže pouze placená verze aplikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám