Hlavní obsah

Jak vybrat nový televizor

Novinky, mif

V tuzemských obchodech je možné vybírat z několika stovek televizorů. Ty nejlevnější se dají pořídit už za méně než tři tisíce korun, naopak za ty nejdražší utratí případní zájemci klidně i několik stovek tisíc. Poradíme, jak se v nabídce neztratit a jak vybrat ten nejlepší model.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od nejlevnějších televizorů nemůžeme pochopitelně čekat podobné funkce a stejnou kvalitu jako od dražších modelů. Právě cena totiž částečně rozhoduje o tom, jak kvalitní bude například obraz.

U levnějších přístrojů je třeba dávat pozor především na pozorovací úhly. Při pohledu svrchu nebo zespodu může být obraz deformován, což při sledování televize například z gauče představuje problém.

Rozlišení a úhlopříčka

Velké rozdíly jsou také v rozlišení. Většina aktuálně nabízených modelů láká na standard Full HD (1920x1080 obrazových bodů), levnější modely však mají počet pixelů ještě nižší – nabízejí pouze HD rozlišení (1366x768 bodů).

Na druhém konci „potravinového“ řetězce jsou modely s rozlišením 4K, které nabízejí 3840x2160 pixelů. U nich je obraz logicky daleko jemnější.

Rozhodující je při výběru TV také velikost. „Největší podíl v prodaných kusech mají stále úhlopříčky 40“-44“, jde přibližně o 28 % ze všech prodaných TV. Rostou ale i prodeje úhlopříček 55“-59“,“ uvedla pro Novinky mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Její slova potvrzují také další prodejci. „Největší zájem je obecně o televize s úhlopříčkou 40-43“. Na popularitě v poslední době výrazně rostou 55“ modely, které u nás jako u specialisty na IT a černou elektroniku spolu s dalšími modely větších velikostí lidé vyhledávají stále častěji,“ podotkl Milan Duda, marketingový ředitel CZC.cz.

Přehled úhlopříček televizorů
22" / 55 cm
28" / 71 cm
32" / 81 cm
40" / 101 cm
42" / 106 cm
48" / 121 cm
50" / 127 cm
55" / 139 cm
60" / 152 cm
65" / 165 cm
70" / 177 cm
75" / 190 cm
78" / 198 cm
88" / 224 cm

„Při výběru televize se lidé zaměřují na její vlastnosti, jako je úhlopříčka obrazovky (34 % lidí na Zboží.cz hledá 100–130 cm), typ televize (61 % lidí hledá LED obrazovky) či počet HDMI výstupů (70 % lidí na Zboží.cz chce dva až tři),“ přiblížil aktuální situaci na trhu Milan Šmíd, produktový manažer Zboží.cz.

Ten zároveň zdůraznil, že při výběru hledí lidé především na cenu. „Více než polovina lidí hledá na Zboží.cz televize do 10 000 Kč. Když se ale podíváme na pět nejžádanějších televizí, vidíme, že jejich cena začíná na 14 000 Kč. To znamená, že lidé zpočátku nasazují nižší částku, kterou jsou ale ochotni zvednout. Protože televize má splňovat určité nároky na kvalitu a nekupují ji každý rok,“ konstatoval Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

„V oblíbené cenové hladině kolem 15 000 Kč kupující dostane plnou výbavu na mnoho let dopředu – 4K rozlišení, technologickou novinku vysokého dynamického rozsahu (HDR), podporu všech dostupných tunerů včetně DVB-T2, Netflix, TV anywhere, herní režim, nahrávání na externí harddisk a mnoho dalšího. Právě proto jsou naše televizory, které jsou navíc všechny vyrobené v plzeňské továrně, tak oblíbené,“ prohlásil Jakub Pešl, marketingový manažer společnosti Panasonic.

Zmiňovaný televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda. Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Šikovné vychytávky

Neznamená však, že čím dražší televizor, tím kvalitnější obraz. U modelů s cenovkou nad 15 000 Kč promlouvají do výsledné ceny spíše nabízené funkce. A ty mohou být někdy skutečně velmi užitečné.

Určité modely například dovolují instalovat další aplikace, mají totiž vlastní operační systém. Tímto způsobem je možné také zpřístupnit internetové archivy televizních stanic, stejně tak je ale možné instalovat hry či kuchařku. Téměř za samozřejmost lze v dnešní době považovat USB konektory pro připojení externích disků. Ty slouží pro přehrávání i jako záznamové médium.

Vhod může přijít také standard HbbTV. Tato zkratka označuje hybridní televize, tedy přijímače schopné spojit výhody standardního vysílání s internetem.

V praxi se například při sledování nějakého programu uživateli zobrazí nabídka doplňujících informací – přímo na TV lze zobrazit související obsah, jako jsou fotografie, text, audio či video. Stejně tak HbbTV umožňuje přístup k internetovým archivům televizních stanic. Některé z nich si ale za přístup ke svým archivům nechávají zaplatit.

Jaké funkce jsou nejpopulárnější, je zřejmé. „Zákazníci vybírají tzv. SMART televize, které nabízejí řadu doplňkových funkcí. Mezi hlavní požadované vlastnosti patří také vysoké rozlišení (Ultra HD), DVB-S / DVB-T2 tuner i možnost záznamu na USB,“ prohlásil mluvčí Mallu Jan Řezáč.

„Určitě lidé upřednostňují konektivitu a chytré funkce,“ doplnil Petr Jiras z tiskového oddělení Electro Worldu. Mezi nejpopulárnější značky televizorů pak patří Samsung, LG, Philips či Sony, konstatovala Miroslava Smutná z elektro řetězce Okay.

Foto: archív výrobce

Sencor SLE 2462

Foto: archív výrobce

Panasonic LED TX-55EX603

Foto: archív výrobce

LG OLED65G6V

Foto: archív výrobce

Philips 22PFT4000

Foto: archív výrobce

Samsung UE43MU6102

Foto: archív výrobce

Sony KD-77A1

Foto: archív výrobce

Epson EH-TW5210

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám