Hlavní obsah

Stavíme chytrou domácnost

Novinky, mif

Kamery, dětské chůvičky, senzory kouře, termostaty nebo klidně i žárovky. Všechna tato zařízení se mohou v dnešní době stát součástí chytré domácnosti. Ovládat takové přístroje je pak možné na dálku pomocí chytrého telefonu.

Foto: Profimedia.cz

V chytré domácnosti je možné ovládat spotřebiče pomocí chytrého telefonu.

Článek

Jak je z řádků výše patrné, v chytré domácnosti najde uplatnění celá řada zařízení. Jde například o přístroje, které umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím telefonu nebo tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

K čemu je to všechno dobré? Uživatelé si mohou nechat pomocí podobných zařízení automatizovat některé rutinní úkony, a tím zpříjemnit bydlení. Chcete mít před příjezdem domů otevřená vrata, garáž a rozsvícená světla? Nebo při vstupu do koupelny mít připravenou vanu? Rozsvítit na terase nebo vytáhnout venkovní žaluzie? Nic z toho není problém.

Instalace není složitá

S instalací většiny podobných zařízení si navíc poradí i méně zkušení uživatelé. Výrobci totiž k jednotlivým přístrojům dodávají detailní návody a v některých případech dokonce i všechno potřebné nářadí.

Stejně intuitivní je i nastavení konkrétních úkonů. Vše totiž probíhá v aplikacích, které mají podobné grafické rozhraní jako moderní operační systémy. Nastavení je tak zpravidla otázkou několika kliků.

Některé prvky chytré domácnosti jsou samozřejmě na instalaci složitější, například automatické otevírání vrat. U nich je vhodné přenechat montáž odborníkům.

Vyměnit termostat nebo detektor kouře a zaplavení zvládne i amatér.

Netgear Arlo Baby: pohlídá ty nejmenší

Nejrůznější chytří pomocníci mohou být využiti v domácnostech například i při hlídání dětí. To je případ modelu Netgear Arlo Baby. Ten funguje v první řadě jako klasická kamera, pomocí chytrého telefonu je tak možné monitorovat vše, co se v dětském pokoji děje. Pod plastovými částmi, které vypodobňují různá zvířata, se nicméně skrývá daleko více součástek a senzorů, jako je například integrovaný přehrávač hudby a ukolébavek. Ten usnadní uspávání malých nemluvňat.

Foto: archív výrobce

Netgear Arlo Baby

Zajímavá je také možnost nahrát svůj hlas a pustit jej prostřednictvím smartphonu. Pustit je možné také tisíce světelných odstínů. Nastavovat je přitom možné jas a teplotu osvětlení bez toho, abyste vstoupili do dětského pokojíčku.

Arlo Baby má navíc vestavěné tzv. air senzory. Ty dovolují sledovat prostředí pokojíčku, jako je teplota nebo třeba vlhkost. Upozorní vás, pokud nebude něco v pořádku. Mimochodem, výstrahy na chytrý telefon mohou chodit například i v souvislosti s náhlým pohybem osob v místnosti nebo zachycením zvuku – například když dítě začne plakat.

  • Klady: dětem velmi blízký design
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 7900 Kč

TP-Link Smart bulb: budiž světlo

Chytrá žárovka TP-Link Smart bulb vypadá na první pohled jako nějaký obyčejný model. Ve skutečnosti jde ale o poměrně sofistikované zařízení, které se dokáže připojit k domácí wi-fi síti. Poté je možné žárovku ovládat pomocí chytrého telefonu klidně i z druhého konce planety.

Foto: archív výrobce

TP-Link Smart bulb

Žárovka má světelný tok 800 lumenů a je možné jej upravovat. Dokáže se tedy přizpůsobit aktuálním potřebám uživatele – zda v danou chvíli ocení vyšší nebo nižší hladinu osvětlení. Kromě jasu je možné upravovat i barevnou teplotu bílého světla – od měkké bílé (2500 K) po denní světlo (9000 K). A dokonce také měnit i zbarvení světla.

Přímo z mobilní aplikace je přitom možné nastavovat řadu dalších parametrů. Vytvořit si je možné klidně i rozvrh, kdy se žárovka rozsvítí nebo zhasne. Můžete si nastavit ranní buzení světlem nebo rozsvícení žárovek při soumraku. Nastavené osvětlení poté snadno uložíte a posléze vyvoláte.

Pozitivem je jistě také nízká spotřeba. V závislosti na konkrétním nastavení je až o 80 % nižší ve srovnání s normálními žárovkami o výkonu 60 W. Navíc máte možnost sledovat spotřebu energie v reálném čase.

  • Klady: vypadá jako obyčejná žárovka, dovoluje měnit barvy
  • Zápory: cena ve srovnání s obyčejnými úspornými žárovkami
  • Cena: 1550 Kč

Piper-NV: malý všeuměl

Na první pohled vypadá Piper-NV jako obyčejná bezpečnostní kamera, i když se může zdát trochu baculatější. Důvod je nicméně prostý, po detailnějším prozkoumání totiž pozornější uživatelé zjistí, že tato kamera dokáže nahradit daleko více zařízení najednou. Dovede fungovat také jako z-Wave plus Gateway.

To jinými slovy znamená, že je k němu možné připojovat další senzory se stejným standardem a samotnou kameru používat jako řídicí jednotku. Využíván je mezi zařízeními pro chytrou domácnost univerzální protokol Z-Wave.

Foto: archív výrobce

Piper-NV

Připojit je tak možné například dveřní senzor, který okamžitě upozorní, když do domácnosti vnikne někdo neoprávněný. Je nutné zdůraznit, že užitečné senzory jsou zabudované už přímo v kameře. Ta díky tomu dokáže detekovat pohyb, ale zároveň v místnosti monitorovat teplotu a vlhkost. Navíc je k dispozici dvoucestné audio, tedy reproduktor i mikrofon. Nechybí ani alarm.

Samotná kamera nabízí rozlišení 3,4 MPx, noční vidění, a hlavně objektiv se 180° záběrem. Pokud ji tedy postavíte někam do rohu, zvládne bez problémů monitorovat i rozlehlé místnosti.

  • Klady: kombinuje více zařízení najednou
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 9500 Kč

Nest 3: na teplo chytře

Hlídat teplotu v domácnosti může například chytrý termostat Nest. V čem se liší od obyčejných hloupých modelů? Zařízení dokáže sledovat aktivity jednotlivých členů rodiny a podle toho přizpůsobovat optimální teplotu dle konkrétního provozu v domácnosti.

Foto: archív výrobce

Nest 3

V praxi tak například nest zatopí, když se probouzíte nebo když přijdete z práce. A naopak v době nepřítomnosti sníží teplotu, aby se náklady na vytápění zbytečně nezvyšovaly. Zběhlejší uživatelé mohou namítat, že i obyčejné termostaty se dají naprogramovat a je možné u nich například určit, zda se má v určitou dobu topit či nikoliv.

Testovaný kousek jde ale v tomto ohledu ještě dál. Pamatuje si totiž, v jakém ročním období a v jaké konkrétní době uživatelé ovladačem otáčejí, a hlavně také jakým směrem. Podle detailní analýzy pak dovede upravit vytápěcí program doslova na míru.

  • Klady: zařízení se učí, co uživateli vyhovuje
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 8500 Kč

Fibaro Home Center Lite: všechna zařízení pod kontrolou

Aby bylo možné všechna zařízení v chytré domácnosti ovládat pohodlně z jednoho místa, je potřeba je spárovat s řídicí jednotkou. Jednou z takových je například Home Center Lite od společnosti Fibaro. Ta s připojenými zařízeními komunikuje bezdrátově, připojit je přitom možné klidně až 230 různých zařízení.

Foto: archív výrobce

Home Center Lite v kitu s dalšími senzory

Využívá k tomu bezdrátový standard Z-Wave, který využívají více než tři stovky dalších výrobců. To je větší výhoda, než by se mohlo na první pohled zdát – k řídicí jednotce je díky tomu možné připojit senzory a zařízení dalších výrobců, uživatel tak není omezen pouze nabídkou jedné společnosti.

Home Center Lite vypadá vlastně jako takový malý router a vlastně i dost podobným způsobem funguje. Jen nešíří bezdrátový signál wi-fi, ale již zmiňovaný standard Z-Wave. Všechna zařízení je pak možné ovládat z připojeného počítače, chytrého telefonu nebo z počítačového tabletu.

Za zmínku stojí také kit s pěti chytrými zařízeními, který je cenově výhodnější. Ten obsahuje dálkově ovládanou zásuvku, dveřní i pohybový senzor a kouřový i vodní poplach.

  • Klady: snadná instalace i obsluha
  • Zápory: podporuje pouze standard Z-Wave
  • Cena: 8200 Kč (samotná řídicí jednotka); 13 700 Kč (kit se senzory)

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám