Hlavní obsah

Nové iPhony mají zdatné konkurenty

Novinky, mif

Společnost Apple uvedla minulý týden na trh hned tři nové iPhony, které lákají na nové funkce, vyšší výkon a v jednom případě i zcela odlišný vzhled. Konkurence nicméně již nyní nabízí také velmi zajímavé smartphony.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

 
Článek

Tři iPhony se na jedné tiskové konferenci ukázaly vůbec poprvé. Prim hrál přitom nejnovější iPhone X, který podle zástupců podniku představuje to nejlepší, co kdy vyrobili.

I proto americký počítačový gigant nastavil cenu velmi ambiciózně, nejlepší provedení bude stát bezmála 35 000 Kč. Předobjednávky odstartují už 27. října, fyzicky skladem budou mít prodejci iPhone X 3. listopadu.

Nové osmičky

Už v průběhu září se přitom na pultech obchodů objeví další dva jablečné chytré telefony, které si také odbyly premiéru minulý týden. Řeč je o iPhonech 8 a 8 Plus. První má 4,7palcový displej, druhý 5,5palcový.

Foto: archív výrobce

Všechny tři nové iPhony vedle sebe.

Foto: archív výrobce

Nové iPhony s pořadovým číslem osm.

Velikosti nových iPhonů jsou tedy úplně stejné jako u loňských modelů. Velmi podobný je i vzhled, zadní strana je však nově skleněná.

Vylepšení se dočkaly fotoaparáty. Menší osmička má rozlišení 12 megapixelů a je napojena na objektiv se světelností F1,8. Duální objektiv u větší verze 8 Plus pak nabízí světelnost F2,8.

Oba nové iPhony nabízejí navíc vyšší výkon, voděodolnost a podporují bezdrátové nabíjení.

Modely iPhone 8 a 8 Plus se začnou prodávat na konci září. Cenovky v případě menší verze budou startovat na 21 000 Kč, za větší variantu pak případní zájemci zaplatí 24 000 Kč. Stejné osmimegapixelové rozlišení pak nabízí i přední selfie kamera.

Apple iPhone X: nový král

Písmeno X v názvu je římskou číslicí a napovídá, že letos iPhony slaví desáté výročí. Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od loňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce zakrývá prakticky celou čelní stranu.

Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj se totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Po výkonnostní stránce patří iPhone X k tomu nejlepšímu na trhu. Tomu koneckonců odpovídá ale také jeho ambiciózní cena.

  • Klady: povedený design, displej kopíruje vzhled iPhonu
  • Zápory: velmi vysoká cena
  • Cena: 30 000 Kč (64 GB); 35 000 Kč (256 GB)

Asus ZenFone 4: sázka na prémiový fotoaparát

Čtyřka je novou vlajkovou lodí společnosti Asus, vzhledem se ale velmi podobá loňskému modelu. Telefon má rozměry 155,4x75,2x7,7 mm a váží 165 gramů, takže kapsu vám určitě neutrhne. Většinu jeho přední strany zabírá rozměrný 5,5" AMOLED displej s full HD rozlišením, který se díky použité technologii může pochlubit nejen širokými pozorovacími úhly a věrnými barvami.

Foto: archív výrobce

ZenFone 4

Uvnitř pak tepe buď osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 630, který doplňují 4 GB RAM, nebo v případě druhé varianty Qualcomm Snapdragon 660, který má k dispozici 6 GB RAM. Interní paměť má v obou případech kapacitu 64 GB, a pokud by vám to náhodou nestačilo, můžete si ji zvětšit pomocí paměťové karty.

Tím hlavním lákadlem, kterým chce ZenFone 4 přitáhnout zákazníka, jsou však jeho fotografické schopnosti. Zadní fotoaparát je duální. Hlavní fotoaparát se může pochlubit rozlišením 12 Mpx a širokou clonou f1,8, což v kombinaci s optickou stabilizací obrazu poskytuje ostré snímky i při delších časech a horších světelných podmínkách.

U sekundárního fotoaparátu sice rozlišení kleslo na 8 Mpx, ale zato se může pochlubit širokoúhlým objektivem se 120° (12mm) zorným polem, díky čemuž dokáže zachytit mnohem širší scénu.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: 16 000 Kč

Samsung Galaxy Note8: vysoký výkon především

Po výkonnostní stránce patří Note8 k tomu nejlepšímu, co je na pultech obchodů k dostání. To je zásluha především osmijádrového procesoru, u kterého budou čtyři jádra taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,7 GHz.

Samsung Galaxy Note8Video: archív výrobce

Důležité je nicméně to, že tento čip byl vyráběn pokročilou 10nm technologií, takže by měl být citelně výkonnější než podobně taktované procesory starší výroby. Do vínku dále tento stroj dostal 6 GB operační paměti, úložný prostor se pak chlubí kapacitou 64 GB a nechybí ani čtečka paměťových karet.

6,3palcový displej je zakřivený a nabízí rozlišení 2960x1440 obrazových bodů. Dotyková plocha tak plynule přechází z přední části na obě bočnice. Displej na stranách je stejně jako u modelu Galaxy S8 využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Vylepšení se dočkala i zadní strana telefonu, konkrétně použitý fotoaparát. Jihokorejský elektronický gigant totiž vůbec poprvé vsadil na duální optiku. Ta se skládá ze dvou částí, teleobjektivu s dvojnásobným optickým zoomem a rozlišením 12 Mpx a ze širokoúhlého objektivu. Ten je vybaven 12Mpx snímačem s Dual Pixel technologií a se světelností f/1.7.

  • Klady: vysoká odolnost, kvalita displeje
  • Zápory: vysoká cena, čtečka otisků prstů je umístěna na zadní straně
  • Cena: 27 000 Kč

LG V30: klame svým tělem

LG V30 doslova klame svým tělem. Má totiž relativně velký displej (šest palců), ale je přitom v praxi kompaktnější než starší model LG G6. Jen v rychlosti připomeňme, že ten měl úhlopříčku 5,7 palce.

Právě AMOLED displej je jedním z největších lákadel novinky. Je totiž velmi širokoúhlý, zakrývá prakticky celou čelní stranu. Rámečky jsou tedy velmi tenké a rohy dotykového panelu zaoblené. Pro úplnost dodejme, že rozlišení je 2880x1440 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

LG V30

Řada V se v minulosti chlubila integrací druhého displeje, na kterém se zobrazovaly všechny důležité informace.

Druhý panel bychom však hledali na zařízení marně. Místo něj výrobce vsadil na softwarové řešení - plovoucí panel, který se zobrazuje na hlavním displeji nad aplikacemi, a uživatel jej může libovolně přesouvat podle libosti.

Velkým lákadlem novinky je také vysoký výkon. V útrobách LG V30 tepe Qualcomm Snapdragon 835, tedy aktuálně vůbec nejvýkonnější mobilní čipset, jaký může být v mobilním telefonu umístěn. Všech osm jader je u něj taktováno na 3 GHz. Přístroj má dále k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, nezapomnělo se ani na slot na paměťové karty. Vše pracuje pod operačním systémem Android.

  • Klady: špičkový výkon
  • Zápory: ještě se neprodává
  • Cena: zatím nestanovena

Honor 8 Pro: míří na vrchol

Honor hrál na mobilním trhu tak trochu druhé housle, ty nejlepší a nejvýkonnější přístroje totiž byly nabízeny v rámci sesterské značky Huawei. Z pozadí však chce čínský výrobce letos vystoupit díky novému modelu 8 Pro. Honor 8 Pro je vybaven 5,7palcovým displejem s rozlišením 2560x1440 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Honor 8 Pro

Srdcem telefonu je procesor Huawei Kirin 960, který se svým výkonem může měřit s těmi nejvýkonnějšími konkurenty na trhu. Čtyři jádra u něj pracují na frekvenci 2,4 GHz a další čtyři na 1,8 GHz.

Smartphone dostal dále do vínku 6 GB operační paměti a 64GB úložný prostor. Nechybí ani slot na paměťové karty, který je možné zároveň využít pro vložení druhé SIM karty. V takovém případě však již do přístroje nebude možné vložit zmiňovanou paměťovou kartu.

Novinka je vyzbrojena duálním fotoaparátem na zadní straně. Jeden snímač se stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu. Toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač. Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů.

  • Klady: duální fotoaparát
  • Zápory: na poměry vlajkových lodí spíše průměrný výkon
  • Cena: 14 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám