Hlavní obsah

Jak se bránit proti hackerům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré telefony, tablety i klasické počítače jsou pro většinu tuzemských uživatelů dnes již naprostou samozřejmostí. S jejich zabezpečením si však řada lidí hlavu vůbec neláme. Tím dávají prostor pro útok hackerů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V počítačové systémy vkládá důvěru stále více lidí. Ať už se bavíme o mobilech, nebo klasických počítačích, v jejich pamětích uchováváme stále více citlivých informací. Vedle osobních fotografií také kopie občanských a řidičských průkazů, nejrůznějších smluv a samozřejmě i hesla k online účtům, a to zpravidla i včetně internetového bankovnictví.

Pokud se podaří počítačovému pirátovi k takovým datům dostat, jsou to pro něj druhé Vánoce. Na černém trhu totiž všechna data prodá za nemalé sumy.

K průnikům do cizích strojů jsou nejčastěji používány viry a trojské koně. Najít je v operačním systému přitom nemusí být vůbec jednoduché. Ještě před pár lety škodlivé kódy mazaly soubory nebo citelně zpomalovaly systém, nyní se však snaží co nejdéle zůstat v anonymitě a potají otevírají zadní vrátka pro útočníka.

Cílí i na mobily

Neplatí to přitom pouze o počítačích, kyberzločinci se totiž stále častěji zaměřují i na mobilní zařízení. Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivir prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není.

Bez antiviru přitom nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každý tablet a chytrý telefon by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.

Antivirus by měl být samozřejmostí i na klasických počítačích. Sluší se nicméně podotknout, že nezvané návštěvníky dokážou v PC nebo mobilu odhalit speciální programy. Jde například o aplikace, které se soustředí na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Ad-Aware Pro Security: jednoduchá obsluha

Odstranit většinu počítačové havěti stisknutím jednoho jediného tlačítka dokáže program Ad-Aware Pro Security. Ten si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koňmi, dialery, keyloggery i hijackery. Úspěšnost programu v odstraňování počítačového smetí je podle testů velice vysoká.

Foto: archív tvůrců

Ad-Aware Pro Security

Hledání nezvaných návštěvníků je však velice důkladné, a tudíž i zdlouhavé, což může v některých situacích nepříjemně snižovat výkon počítačové sestavy. Nevhodné je tak jeho nasazení na pomalejších strojích, jako jsou malé a levné netbooky.

Windows Defender: jde to i zadarmo

Microsoft nabízí svůj vlastní antivirový program zadarmo jako součást operačního systému Windows již několik let. Jeho nejnovější verze se jmenuje Defender a je již předinstalovaná v operačním systému Windows 10.

Foto: Novinky

Windows Defender

Zatímco původní verze zvaná Security Essentials byla známá jako velmi jednoduchý nástroj, novinka se proměnila doslova na středobod zabezpečení počítače. Pochopitelně je hlavním úkolem antiviru primárně hlídat, aby se žádný nezvaný návštěvník nedostal do systému, zároveň zde však uživatel spravuje výkon a stav zařízení. Hlídá se zde stav Windows Update, ale například i kapacita úložiště – systém jednoduše upozorní, pokud by docházelo místo na disku.

Stejně tak ale dává Defender pozor na aktuálnost ovladačů, a dokonce i na životnost baterie. V dalších nabídkách je pak možné monitorovat stav firewallu a jednotlivých sítí. Stejně tak Windows Defender umožňuje řídit některé nainstalované aplikace a webové prohlížeče.

  • Kde stahovat: program je součástí Windows 10

Symantec Norton Internet Security: užitečný balík

Symantec Norton Internet Security je kompletní balík pro ochranu PC. Kromě antispamu obsahuje také antivirus, antiphishingovou ochranu a nástroj pro odstraňování spywaru. Sám dokáže automaticky naplánovat kontrolu PC a aktualizaci všech součástí bezpečnostního balíku na dobu, kdy počítač není používán.

Foto: archív tvůrců

Symantec Norton Internet Security

Díky tomu je vhodný pro použití i na pomalých počítačích. Plná verze je placená. Roční licence pro jeden počítač vyjde na necelých 800 Kč. Symantec navíc nabízí speciální licenci s možností zálohy dat on-line (až do velikosti 25 GB), která na 12 měsíců vyjde na 1400 Kč.

ZoneAlarm free: ochrana před hackery

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován ve Windows. Jeho hlavní úkol je stejný, bránit počítač proti nezvaným návštěvníkům. Program je velice jednoduchý na obsluhu a neustále běží na pozadí operačního systému, přesto je jeho přínos nepopiratelný.

Foto: archív tvůrců

ZoneAlarm free

Uživatel si u něj může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. Tím, že neustále běží na pozadí a v podstatě sleduje neustále síťovou komunikaci, může občas vytěžovat hardware počítače, a dokonce i zpomalovat připojení. To je daň za bezpečí. V placené verzi navíc dokáže Zone Alarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy nebo vyhledat zdroj útoku.

Avira Mobile Security: jde to i zadarmo

Pokud sáhnete po levnějším balíku od Esetu, který neobsahuje zabezpečení mobilních zařízení, můžete chytré telefony a počítačové tablety ochránit před škodlivými kódy pomocí antivirového programu Avira Mobile Security.

Foto: archív tvůrců

Avira Mobile Security

Ten na zmiňovaných zařízeních funguje v podstatě úplně stejně jako antivirové aplikace na klasických stolních počítačích. Dokáže tedy monitorovat soubory proudící ze zařízení a do něj, a pokud narazí na podezřelý nebo infikovaný soubor, uživatele na to upozorní. V zachytávání hrozeb je přitom podle zkušeností uživatelů nástroj od společnosti Avira poměrně úspěšný.

Tento bezplatný antivirus toho ale umí daleko více. V případě ztráty zařízení jej dokáže najít a ukázat jeho umístění na mapě, přístroj však musí být připojen k internetu. Pokud nejde z nějakého důvodu získat zařízení zpět, je možné jej na dálku zamknout, nebo dokonce i vymazat.

  • Kde stahovat: internetové obchody s mobilními aplikacemi Apple iTunes a Google Play (dostupné z chytrých telefonů a počítačových tabletů)

Spamihilator: zatočí s nevyžádanou poštou

Většina e-mailových klientů obsahuje nástroje pro blokování nevyžádané pošty. Výjimkou není ani populární Microsoft Outlook či Mozilla Thunderbird. Pokud se vám však zdá filtr těchto programů málo účinný, můžete vyzkoušet doplňkový program Spamihilator.

Foto: Novinky

Spamihilator

Stejně jako většina podobných bezpečnostních aplikací dokáže tento program automaticky vyhodnotit příchozí e-mail a v případě podezření jej zařadí do složky s nevyžádanou poštou.

Přímo na serveru přitom dokáže takové zprávy ihned přesunovat do koše, aby je uživatelé nemuseli zbytečně stahovat nebo manuálně odstraňovat. Tím šetří přenesená data. Spamihilator je nabízen zdarma. Díky tomu se tento užitečný nástroj drží několik posledních měsíců na vrcholu žebříčků nejstahovanějších aplikací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám