Hlavní obsah

Počítače a tablety výrazně zlevnily

Letní prázdniny pomalu klepou na dveře. Než vypukne dovolenkové šílenství, snaží se tuzemští prodejci zbavit co nejvíce produktů, které mají na skladech. Díky tomu je nyní při nákupu elektroniky možné ušetřit klidně i několik tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výrazné jsou slevy v obchodech například u přenosných počítačů. Vybírat je přitom možné z několika desítek různých modelů.

K dispozici jsou jak velké 15,6palcové stanice, tak laptopy s 11palcovými displeji, které logicky lákají na kompaktnější rozměry. Především levné stroje, jejichž ceny startují okolo 6000 Kč se však v otázce ostatních parametrů podobají jako vejce vejci.

Vysoký výkon vs. kompaktní rozměry

Prakticky všechny tak stačí na běžnou kancelářskou práci, přehrávání videí i poslech hudby. Na náročnější úkony, jako je například hraní her, jsou stavěné stroje až s cenovkou nad pomyslnou hranicí 15 000 Kč.

Uživatelé, kteří často cestují, se pak poohlédnou spíše po tabletech. Ty jsou totiž doslova přeborníky na nízkou hmotnost, některé modely totiž nejsou o moc těžší než obyčejný mobil – váží několik stovek gramů.

Další velkou výhodou tabletů je dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Mezi tabletem a mobilem

Vedle počítačových tabletů se těší stále větší popularitě tzv. phablety. Jde v podstatě o hybridy mezi počítačovým tabletem a chytrým telefonem. Jejich displeje mají velikost od pěti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál.

Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Ceny phabletů jsou navíc výrazně příznivější, než kdybyste kupovali počítačový tablet a chytrý telefon zvlášť. I kvůli tomu se těší tak velké popularitě.

HP Pavilion x2: pracant do nepohody

Hybrid Pavilion x2 od společnosti Hewlett-Packard není na pultech obchodů žádným nováčkem, právě díky tomu ale nabízí velmi zajímavou cenu. Na první pohled působí tento stroj velice subtilním dojmem, opak je ale pravda. Jeho konstrukce je poměrně odolná a snese i méně šetrné zacházení. Notebook Pavilion X2 se tak hodí například i pro školáky, kteří přístroj budou často přenášet.

Foto: archív výrobce

HP Pavilion x2

Základem tohoto přenosného počítače je výkonný procesor Intel Atom Z3736F s frekvencí 1,33 GHz. Standardně je přístroj dodáván se 2 GB operační paměti a 32GB úložným prostorem. Samozřejmě nechybí ani slot pro paměťové karty typu microSD.

Displej s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 × 800 pixelů obsluhuje integrovaný grafický čip HD Graphics. Výkon tohoto stroje tak bohatě stačí na kancelářskou činnost i práci s multimédii. Například pro hraní her je však vhodnější poohlédnout se po výkonnějších modelech.

Stroj má vcelku líbivý design. Na první pohled zaujmou výrazně zaoblené rohy, které jsou pro počítače od HP typické. Jak je z řádků výše zřejmě již jasné, testovaný kousek připomíná spíše tablet než nějaký notebook. Ve skutečnosti jde totiž o hybrid, který dokáže nahradit obě zmiňovaná zařízení. Díky operačnímu systému Windows 10 a odpojitelné klávesnici se s ním ale pracuje poměrně pohodlně.

  • Cena v dubnu: 7600 Kč
  • Cena v červnu: 6300 Kč

Lenovo Phab Plus: mobil ukrytý v těle tabletu

Phab Plus od společnosti Lenovo láká na 6,8palcový displej s rozlišením Full HD. Svými proporcemi – hmotností 229 g a rozměry 186,6 × 96,6 × 7,6 mm – se tak tento stroj může směle měřit se sedmipalcovými tablety. Z pohledu funkcí jde však o plnohodnotný chytrý telefon.

Foto: archív výrobce

Lenovo Phab Plus

Kromě posílání zpráv a volání je tak možné například přístroj používat jako satelitní GPS navigaci. Na zadní straně se pak nachází 13megapixelový a na přední pětimegapixelový fotoaparát. Samozřejmostí je i podpora rychlého mobilního LTE internetu a bezdrátových standardů wi-fi a bluetooth.

Dostatek výkonu pak zajišťuje osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615, který je propojen s 2 GB operační paměti. Vnitřní paměť má kapacitu 32 GB a je ji možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Lenovo Phab Plus pracuje pod operačním systémem Android.

  • Cena v dubnu: 6200 Kč
  • Cena v červnu: 4650 Kč

Xiaomi Mi Max: na velikosti záleží

Stroj od společnosti Xiaomi je plnohodnotným chytrým telefonem, ve skutečnosti však model Mi Max připomíná spíše tablet – podobně jako výše uvedený model od společnosti Lenovo. To je dáno především displejem, jehož úhlopříčka je 6,44 palce a rozlišení 1920 × 1080 obrazových bodů. Právě kvůli použití takto velkého dotykového panelu narostly rozměry na 173,1 × 88,3 × 7,5 mm.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Max

Výkon udává osmijádrový procesor Snapdragon 652, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 1,4 GHz. Novinka se dále pochlubí 4 GB operační paměti a 128GB úložným prostorem. Nechybí ani slot na paměťové karty.

V prodeji je nicméně ještě osekaná verze, která není sice tak výkonná, ale o to je zase levnější. Ta běží na čipu Snapdragon 650 a má 2 GB operační paměti. V ostatních parametrech se odlehčená verze nijak neliší. Propad ceny se týká obou variant, dostupné jsou však už jen v pár obchodech.

  • Cena v dubnu: 5600 Kč (základní verze); 10 200 Kč (vrcholný model)
  • Cena v červnu: 4700 Kč (základní verze); 7600 Kč (vrcholný model)

Apple iPad Air 2: líbivý vzhled

Apple iPad Air 2 je na pultech obchodů již nějakou dobu. V letošním roce byl dokonce představen jeho nástupce, který však příliš mnoho vylepšení nepřináší. Právě proto se vyplatí koukat na starší dvojku, která je k dostání za poměrně atraktivní cenu.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

Jedním z největších lákadel modelu Air 2 je tloušťka, ta je totiž pouhých 6,1 mm, díky čemuž jde o jeden z nejtenčích tabletů na světě. Je dokonce dvakrát tenčí než první generace jablečného počítačového tabletu. Přesto je jeho výkon až dvanáctkrát vyšší než v případě předchůdce, po grafické stránce je Air 2 dokonce až 180krát rychlejší ve srovnání s první generací iPadu.

I přes nárůst výkonu nijak dramaticky nepoklesla výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky by se novinka měla obejít až deset hodin. Nová generace iPadu má také po vzoru iPhonů čtečku otisků prstů zabudovanou v domovském tlačítku pod displejem. Air 2 nabídne displej s úhlopříčkou 9,7 palce a osmimegapixelový fotoaparát. Ten zvládne natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD).

  • Cena v dubnu: 13 400 Kč
  • Cena v červnu: 11 990 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám