Hlavní obsah

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školní rok se pomalu chýlí ke konci a tuzemští prodejci začali ještě před prázdninami lákat na velké slevy chytrých telefonů. U těch nejlepších modelů je tak aktuálně možné ušetřit klidně i několik tisíc korun.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Zlevňovaly i smartphony od Applu. (Ilustrační foto)

Článek

Nabízí se otázka, proč najednou zlevnilo takové množství smartphonů? Důvod je prostý, obchodníci se snaží zbavit skladových zásob dříve, než vypukne dovolenkové šílenství.

Hned po prázdninách se totiž na pultech obchodů objeví celá řada nových mobilů, které se budou snažit zaujmout zákazníky na předvánočním trhu. A o starší kousky tak nejspíše lidé budou mít daleko nižší zájem.

Nejvýraznější slevy jsou vcelku pochopitelně u dražších modelů, u kterých se cenovka pohybuje nad hranicí 10 000 Kč. Právě u nich je možné ušetřit řádově klidně i několik tisíc korun. Zlevňovalo se také v nižších segmentech, i když u levnějších přístrojů se slevy pohybují v řádech stokorun. Na výjimky je zde možné narazit spíše výjimečně.

Nízké ceny čínských mobilů

Na zajímavé cenové nabídky je možné narazit velmi často také u čínské produkce. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu.

Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte. Před nákupem je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

Například na internetových fórech nebo nákupních rádcích, jako je Zboží.cz. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Na Zboží.cz je možné najít zároveň nejvýhodnější cenu. Stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

HTC 10 Evo: odolnost a styl

Smartphone HTC 10 Evo láká na 5,5palcový displej s rozlišením QHD, tedy 2560 x 1440 obrazových bodů. Design se na první pohled velmi podobá původní desítce, která nemá označení Evo v názvu. Ta je však vybavena 5,2palcovým displejem.

Foto: archív výrobce

HTC 10 Evo

Pracovní tempo udává procesor Snapdragon 810 od Qualcommu. Ten má k dispozici 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, jenž je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Celý stroj navíc splňuje certifikaci IP57. To znamená, že kovová konstrukce zvládne ponoření 1,5 m pod vodní hladinu na dobu 30 minut, prašné prostředí a méně nebezpečné pro něj budou i pády. Vše mimochodem běží pod operačním systémem Android.

Fotoaparáty jsou tradičně k dispozici dva. Ten na zadní straně nabízí rozlišení 16 megapixelů, přední senzor je pak osmimegapixelový. Hlavní fotoaparát vzadu dokáže natáčet 4K videa, ten vepředu stačí na Full HD videa.

Výrobce se u modelu HTC 10 Evo odhodlal k poměrně radikálnímu kroku – zbavil se konektoru jack 3,5 mm. Nově se tak sluchátka připojují prostřednictvím univerzálního rozhraní USB-C. U klasických kabelových sluchátek se tak uživatelé neobejdou bez speciální redukce. Podobně jako u nových iPhonů 7 a 7 Plus.

  • Cena v březnu: 15 000 Kč
  • Cena v květnu: 12 200 Kč

Asus ZenFone 3 Deluxe: sázka na vysoký výkon

ZenFone 3 Deluxe byl ještě v loňském roce vlajkovou lodí společnosti Asus. Vybaven je 5,7palcovým displejem s Full HD rozlišením. Podle výrobce mají být nicméně největším lákadlem použité fotoaparáty.

Foto: archív výrobce

ZenFone 3 Deluxe

Ten hlavní na zadní straně nabídne rozlišení 23 megapixelů a velmi dobrou světelnost f/2.0. Jeho čočka bude proti poškození chráněna safírovým sklíčkem. Fotoaparát se chlubí také čtyřosou optickou stabilizací, fázovým ostřením a zajímavými softwarovými vychytávkami. Například ze čtyř různých snímků zvládne novinka poskládat jeden obří s rozlišením 92 megapixelů.

ZenFone 3 Deluxe patří k tomu nejlepšímu i po stránce výkonu. V útrobách totiž tepe procesor Qualcomm Snapdragon 820, kterým se ještě nedávno pyšnily ty nejlepší vlajkové lodi na trhu. Ten je doplněn rovnou o 6 GB operační paměti.

Tak vysokou kapacitu přitom nenabízí ani celá řada konkurentů. Za samozřejmost lze považovat také natáčení 4K videí. Nechybí ani kamera na čelní straně, která nabízí rozlišení osm megapixelů a stejně dobrou světelnost jako hlavní fotoaparát, tedy f/2.0.

  • Cena v březnu: 18 500 Kč
  • Cena v květnu: 15 000 Kč

Huawei P9: duální optika v hlavní roli

Chytrý telefon P9 od společnosti Huawei láká v první řadě na poměrně slušnou hardwarovou výbavu. Základem je osmijádrový procesor Huawei Kirin 955, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 2,5 GHz a další čtyři na 1,8 GHz. Tento čip má k dispozici 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Dotykový displej, jehož úhlopříčka dosahuje hodnoty 5,2 palce, nabízí Full HD rozlišení. Všechny zmiňované komponenty se ukrývají v těle z leteckého hliníku. Rozměry zařízení jsou 145 x 70,9 x 6,95 mm, přístroj je tedy velmi tenký. Hmotnost činí 144 g. Sluší se také podotknout, že vše běží pod operačním systémem Android.

Na zadní straně smartphonu nalezneme hned dva objektivy, jeden se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnější detaily snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou zachytit více světla a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek.

  • Cena v březnu: 11 500 Kč
  • Cena v květnu: 9000 Kč

Apple iPhone SE: nakousnuté jablko

IPhone SE má čtyřpalcovou obrazovku s rozlišením 1136 × 640 obrazových bodů. Vzhledem je novinka prakticky k nerozeznání od stařičkého modelu 5S, který si odbyl premiéru už před čtyřmi roky. Díky čtyřpalcové úhlopříčce se rozměry zařízení velmi zmenšily.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Model s písmenky SE v názvu, což mimochodem znamená „Special Edition“ (speciální edice), tak logicky cílí na zákazníky požadující kompaktnější zařízení. V útrobách kovového těla s logem nakousnutého jablka se nachází čip A9 s 64bitovou architekturou, který spolupracuje s koprocesorem M9.

Z další výbavy se sluší vyzdvihnout čtečku otisků prstů, integrovaný 4G/LTE modul pro příjem vysokorychlostního internetu, zabudovaný wi-fiadaptér s aktuálně nejrychlejším standardem 802.11ac či Bluetooth ve verzi 4.2. Nezapomnělo se ani na technologii NFC.

  • Cena v březnu: 11 000 Kč
  • Cena v květnu: 8800 Kč

Sony Xperia Z5 Premium: láká na 4K displej

Premiéru si chytrý telefon Xperia Z5 Premium odbyl už v září roku 2015 na veletrhu IFA v německém Berlíně. Přesto díky svým přednostem hledá i po dvou letech jen těžko soupeře, koneckonců i proto se stále ještě prodává.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Největším lákadlem Xperia Z5 Premium je dozajista displej. Panel s úhlopříčkou 5,5 palce má stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840 x 2160 pixelů, jde tedy o standard 4K. Drtivá většina těch nejlepších smartphonů nabízí pouze poloviční rozlišení.

Za svůj výkon se tento smartphone nemusí stydět ani přesto, že je na pultech obchodů k dostání již od roku 2015. V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 3 GB operační paměti, grafický čip Adreno 430, 32GB úložný prostor, slot na paměťové karty.

Xperia Z5 Premium navíc splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 7,8 mm.

  • Cena v březnu: 17 500 Kč
  • Cena v květnu: 14 500 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám