Hlavní obsah

Novinky ze světa televizních konzolí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hráči se mají na konci letošního roku opravdu na co těšit. Prakticky všichni velcí výrobci totiž budou bojovat o jejich přízeň s novými televizními konzolemi. Co nás tedy čeká?

Nintendo SwitchVideo: archív výrobce

 
Článek

S herními systémy pro televize se pochlubily již společnosti Sony, Microsoft i Nintendo. Lákají u nich na kompaktnější rozměry i vyšší výkon. Přehled nových konzolí, které bude možné na tuzemském trhu zakoupit v předvánočním období, naleznete v pravé části stránky.

Jejich koupi si je však nutné pořádně rozmyslet – někteří výrobci se totiž již pochlubili, že příští rok se chystají přinést na pulty obchodů ještě zajímavější modely. Řeč je například o japonském Nintendu, které v březnu začne prodávat nový model Switch.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Do češtiny by se to dalo přeložit jako Přepínač a pravděpodobně nejlépe vystihuje to, co novinka skutečně umí.

V první řadě je totiž Switch plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourá nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty bude stačit jen jedno.

Nejvýkonnější konzole

Nový herní systém chystá také Microsoft. Ten je zatím známý pouze pod kódovým označením Scorpio a podle tvůrců by měl v příštím roce představovat nejvýkonnější televizní konzoli na světě.

Foto: archív výrobce

Microsoft zatím zveřejnil jedinou fotografii – srdce nové konzole Scorpio.

Přesné hardwarové parametry americký softwarový gigant neprozradil, zveřejnil pouze snímek procesoru, který by měl onu vysokou rychlost zajišťovat. Výkon by měl dosahovat hodnoty 6 teraflopů, což by mělo bohatě stačit pro hraní v rozlišení 4K.

Na to přitom zatím není připravena žádná ze zavedených konzolí. Ty zpravidla zvládají pouze obraz ve Full HD, tedy v rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Standard 4K přitom nabízí rozlišení 4096 x 2304 obrazových bodů.

Xbox One S: nově a lépe

Nové esko láká ve srovnání s předchůdcem na vyšší výkon. U starší jedničky si totiž tvůrci nechali část výkonu procesoru a grafické karty uzamčenou pouze pro potřeby operačního systému. Novinka však i tuto část zpřístupňuje, díky čemuž zvládá například přehrávání videí v rozlišení 4K.

Televizní konzole Xbox One SVideo: Microsoft

Díky nárůstu výkonu je televizní konzole schopna zpracovávat také HDR obraz (High Dynamic Range), který bývá často lákadlem prémiových televizorů. Ty dokážou pracovat s vysokým kontrastem a maximálním jasem, nečiní jim tedy problém zobrazit graficky náročné scény, ve kterých se prolíná velmi světlé a velmi tmavé pozadí. A nově to umí také konzole od Microsoftu.

Zatímco předchůdce z roku 2013 byl velký zhruba jako DVD přehrávač, novinka prošla dietou – je o 40 % menší. Už na první pohled je jasné, že americký softwarový gigant chtěl novinku designově odlišit od předchůdce. Zatímco ten byl černý, nové esko je sněhově bílé. Místo zešikmených hran sází na ostré řezané linie.

Standardní Xbox One S se v tuzemských obchodech nabízí ve dvou různých provedeních, které se od sebe liší pouze kapacitou úložného prostoru. Jeden má kapacitu 1 TB, druhý pak dvakrát vyšší – tedy 2 TB.

  • Klady: vyšší výkon, kompaktnější rozměry
  • Zápory: bílé provedení nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 9200 Kč (1TB model); 10 700 Kč (2TB verze)

Sony PlayStation 4 Slim a 4 Pro: kompaktní rozměry nebo vysoký výkon

Hned dva nové PlayStationy si společnost Sony připravila na předvánoční sezónu. Jedním z nich je verze PlayStation 4 Slim. Jak už samotný název napovídá, ta láká především na kompaktnější rozměry a líbivější vzhled. Výkon je nicméně stejný jako u starší čtyřky.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation 4 ProVideo: archív výrobce

PlayStation 4 Pro nabízí výkonnější procesor a přepracována byla i grafická karta. Některé hry díky tomu budou schopné běžet až v rozlišení 4K. Připomeňme, že původní PlayStation 4 byl stavěn na hraní ve Full HD.

Tituly, které kladou daleko vyšší nároky na grafiku, však v plnohodnotném 4K rozlišení nepoběží. Obraz u nich bude přepočítán z nižšího rozlišení na vyšší. To jinými slovy znamená, že kvalita obrazu bude sice citelně vyšší než v případě Full HD, zároveň ale nebude tak dobrá jako v případě plnohodnotného 4K.

  • Klady: uživatelé si mohou vybrat mezi kompaktními rozměry a vyšší rychlostí
  • Zápory: výkon u verze Pro nestačí na plnohodnotné hraní ve 4K
  • Cena: 7300 Kč (PlayStation 4 Slim); 10 300 Kč (PlayStation 4 Pro)

Nintendo Classic Mini NES: návrat legendárních titulů

Konzole Classic Mini NES je oslavou 30letého výročí herního systému NES, které připadá právě na letošní rok. Na první pohled se novinka skutečně podobá systému NES. Jak už slůvko Mini v názvu novinky napovídá, retro herní systém nebude tak velký jako původní verze. Půjde o zmenšeninu.

Foto: archív výrobce

Nová konzole Nintendo Classic Mini NES

Nová konzole byla značně přepracována, čehož si uživatelé všimnou hned při snaze o připojení. Novinka má totiž konektor HDMI, který před třiceti lety vůbec neexistoval. Konzoli Classic Mini NES tak půjde poměrně snadno připojit i k moderním televizorům.

V balení případní zájemci naleznou kromě samotné konzole také jeden herní ovladač. Druhý půjde k systému přikoupit zvlášť za 300 Kč. Připlatit si lidé budou muset také za napájecí adaptér. Ke konzoli totiž bude dodáván pouze USB kabel, nikoliv samotná nabíječka.

  • Klady: staré populární tituly si lidé snadno zahrají znovu
  • Zápory: konzole nabídne jen 30 her
  • Cena: 1700 Kč

Nvidia Shield: čekání je u konce

Společnost Nvidia ukázala světu televizní konzoli nazývanou Shield už na jaře loňského roku. Do tuzemských obchodů se nicméně tento stroj dostal až během letních prázdnin letošního roku. Vyplatilo se na tento herní systém čekat?

Foto: archív výrobce

Herní konzole Nvidia Shield

Základem je čip Tegra X1, který by měl poskytovat stejný výkon jako superpočítače v roce 2000. Je podle tvůrců 35krát výkonnější než Apple TV, která u televizorů slouží především jako multimediální centrum a okrajově také jako herní platforma. Sedminásobně pak novinka převyšuje výkon Fire TV od Amazonu.

Jeden z největších výrobců grafických čipů na světě se nebojí ani srovnání s plnohodnotnými herními konzolemi. Proti dosluhujícímu modelu Xbox 360 od Microsoftu má více než dvojnásobný výkon. Nutno podotknout, že do srovnání s nejnovějším Xboxem One se zástupci Nvidie nepustili.

Výkon je v první řadě využit samozřejmě pro hry. Ty jsou nabízeny prostřednictvím speciálního obchodu od Nvidie a jsou jich stovky. Shield zvládne ale u televizoru díky operačnímu systému Android TV fungovat také jako plnohodnotné multimediální centrum.

  • Klady: slušný výkon
  • Zápory: více než rok starý model je již v některých ohledech překonán
  • Cena: 8000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám